Tayvan: Bisikletle Keşfedilebilecek En Güvenli Ada Ülkesi

Share

Hemen bir konuya açıklık getireyim iki ülkeyi birbirine karıştıranlar için; Tayland ve Tayvan iki farklı ülke. İsimler birbirine yakın, ikisi de Güneydoğu Asya’da fakat biri elma diğeri ise armut. Tayland’ın başkenti Bankok, para birimi Baht, dili Tayca. Tayvan’nınki ise Taipei- para birimi Yeni Tayvan Doları, dil Çince. Ama şunu belirtmemiz lazım ki, iki ülke için de maalesef vize almak gerekiyor. (Fikrimi değiştirdim ikisi de yeşil elma=) )

Tayvan turizm açısından çok iyi tanınmış bir yer değil- iyi ki de öyle! Kentsel yerleşim yoğunluğunun olduğu büyük şehirleri Taipei ve Tainan (eski başkent) merkezleri dışında adanın her yeri yemyeşil. Astropik iklimin getirdiği yağışlı ve aşırı nemli hava artı adanın volkanik yapısı toprağı verimli yapan etkenlerden. Kısacası, Tayvan’da yeşilin her tonunu görmek mümkün.

Ada, küçük olmasına rağmen ulaşım ağı çok geniş. Bullet Train’den (saatte 345km hizla gidiyor), kara ulaşımına kadar adanın her yerine kara, hava, denizden ulaşmak mümkün. Fakat, ben tercihimi Tayvan’ı bisikletle sindire sindire gezmek.

Neden Bisiklet?

Tayvan dünyanın en gelişmiş bisiklet yolu ağlarından birine sahip. Adeta bisiklet gezginleri icin yaratılmış bir ülke! Giant’in başını çektiği bisiklet firmalarının katkılarıyla bisiklet ağı her yıl genişlemekte olan Tayvan’da otobanlardan küçük yollara kadar bisiklet şeritlerinin ayrıldığı yollarda güvenli bir şekilde ülkenin tüm kıyı şeridini 2 haftada rahatça gezebilirsiniz.

Biketaiwan.com’un yaptığı araştırmalarda Güneydoğu Asya ülkeleri arasında bisiklet kazalarının en az yaşandığı ülkeler sıralamasında ilk 5 ülke arasında Tayvan. FBI istatistiklerine göre ise Tayvan, Japonya’dan sonra dünyanın en güvenli ülkeleri arasında gösterilmekle beraber The World Countries Award’ta (Dünya Ülkeleri Ödülü) dünyanın en arkadaş canlısı insanlarına sahip ülke olarak ödül almış.

Eski adi “Formosa” olan adanın isminin anlamını mavi Pasifik Okyanusu’nu sağ tarafınıza alıp sol tarafınızdaki yemyeşil pirinç, sari mango, kırmızımsı lychee tarlalarını ve yanında bisikletinizle ufacık kaldığınız dağların oluşturduğu vistaları görünce anlayacaksınız.

Tayvan’da Bisiklet Yolculuğuyla İlgili Bilmeniz Gerekenler Ve Öneriler

Taoyuan Havaalanı’na vardınız. Vize kontrolünden geçtiniz, biraz para bozdurdunuz ve sonra yapmanız gereken ilk şey “Tourist Information” masasına gidip pasaportunuzla beraber ücretsiz “I-Taiwan Wifi” şifrenizi almanız. Bu şifreyle beraber Tayvan’da 6,400 hotspots (tren istasyonlarından, karakollara kadar ülkenin hemen her yerinde) noktalarında ücretsiz internete bağlanabilirsiniz. Havaalanından ayrılmadan önce Taiwan Mobile ve diğer telekomünikasyon şirketlerinin açtığı stantlardan haftalık ve ya aylık bir prepaid sim kart alıp yolculuğunuz suresince bu telefonu hem iletişim hem de navigasyon için kullanabilirsiniz. Fiyatlar çok uygun! Tayvan’da bisiklet yolculuğunuza ülkenin güney en uç noktası olan Kenting’den başlayarak Pasifik kıyılarını keşfetmenizi öneririm. Yol boyunca kamp yerlerinden, doğal kaplıca ve otellere kadar bir çok seçeneğiniz olacak. Rezervasyon yapmak şart değil, spontane takılın fakat kaplıca cenneti olan Tayvan’da kaplıcalara gitmeden geri dönmeyin. Fiyatlar yine çok uygun!

Bisikletinizi yanınızda getirmeniz iyi bir fikir fakat bisiklet kiralamak da iyi bir seçenek. Bikingintaiwan.com’dan Giant Bisiklet Firması’nın bisiklet kiralama programları ve bike-shop-locations hakkında gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz. Fiyatlar çok uygun! Bisikletinizde tamir edemediğiniz bir şey mi oldu veya bisiklet tamircisi mi yok? O zaman bisikletinizi karakola götürün. Şaka değil. Bisikletinizi ücretsiz olarak karakolda tamir ettirebilirsiniz. Ayrıca su ve serinlemek için karakollar bisiklet gezginlerine hizmet vermekte. “Ni hao!” demeniz yeterli.

Tayvan’da en iyi bisiklet zamanı Ekim-Şubat ayları arası (tabi çok sıcak ve çok nemli hava bana işlemez derseniz o başka). Bu dönemlerde ortalama sıcaklık 19-27 derece arasında değişmekte. Yılın diğer zamanlarında ise sıcaklık 28 ila 38 derece arasında. Yılın her dönemi, yanınızda yağmurluk getirmekte fayda var çünkü Tayvan’da her an yağmura yakalanabilirsiniz. Ayrıca SİNEK İLACI ve GÜNEŞ KREMİ getirmeyi unutmayın.

Bisiklet gezimizden kısa bir video ile yazımızı noktalıyoruz:

Utkan Kocatürk

Erzurum'da dogdum, cocukluk yillarimin bir bolumu Izmir'de, Diyarbakir'da ve kismen Fatsa'da, yeni yetme hallerimin bir bolumu Luleburgaz'da ve Ankara'da gecti. Seyahat etmegi sevmemin, hep baska yerler gormek istememin sebeplerinden bir tanesidir hayatimin her evresinin baska sehirlerde gecmesi. (Ayrica Baris Manco'yla buyumenin de etkisi var!)... Yaklasik 8 senedir ogrenci olarak geldigim Amerika Birlesik Devletleri'nde yasiyorum. New York, NY ,Madison,WI derken suan Los Angeles,CA'ta bulunmaktayim. Amerika'nin hemen hemen her eyaletini gezdim. Yakin zamanda guneydogu Asya seyahat planlarimi gerceklestirdim. Hedefte orta ve guney Amerika var. Bunlarin disinda fotograf sanatiyla ve muzikle ilgilenmekteyim(ses muhendisiyim, ayrica besteler yapmaktayim). Los Angeles'taki Gece Bisikletcileri grubuna uyeyim ve ayrica Santa Monica Plaj Voleybolu grubunun koordinatorlerinden biriyim. Benim icin seyahat etmek hem ilham kaynagi hem de antropolojik-sosyolojik gozlem yapmami saglayan kisisel bir deneyim. Baska bir degisle seyahat ederken sadece gezip gormege odaklanmak yerine daha cok incelemek, kulture ve atmosfere olabildigince adapte olmaya ozen gosteriyorum. Paylasmanin ve ulasmanin gucune inananlardanim. iyi kesifler!

You may also like...