Diş Fırçalarken Yapılan 7 Hata

Share

Güzel dişler, güzel gülüşler demektir. Güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmaksa öncelikle diş fırçalamaktan geçiyor. Çok klişe gelecek belki ama günlük diş bakımını ne kadar iyi yaparsak dişlerimiz de o kadar uzun ömürlü olur. Uzmanlar günde 3 kez diş fırçalamanın yeterli olduğunu söylüyor. Fakat yanlış ve bilinçsizce yapılan fırçalamalar pek bir işe yaramıyor. Hatta yapılan basit hatalar telafisi zor sonuçlara neden olabiliyor. Bu noktada diş fırçalamada yapılan en belirgin hataları bir araya getirdik. Yapılması gerekenlere dikkat çektik.

1- Gereğinden fazla diş macunu kullanmak

Diş macununu çok kullanmak daha beyaz, daha temiz dişlere sahip olacağımız anlamına gelmiyor. Uzmanlar nohutun yarısı kadar diş macununun yeterli olacağını söylüyor. 6 yaşından küçük çocuklarda ise bu miktar daha da azalıyor. Çünkü diş macunlarının içinde bulunan ‘sodyum florür’ doğada kullanılan flor gibi doğal özelliklere sahip değil. Aşırısı yarardan çok zarar getiriyor.

2- Yıpranmış diş fırçasını kullanmak

Normal şartlarda diş fırçasını 3-4 ayda bir değiştirmek gerekiyor. Hatta yıpranmış görünüyorsa daha önce de değiştirilebilir. Çünkü yıpranan fırça işlevini yitirdiği gibi dişlere zarar verebiliyor.

3- Sert diş fırçasıyla fırçalamak

Pek çok diş hekimi yumuşak kıllı diş fırçalarının plakları ve kalıntıları dişlerden çıkarmak için en iyi çözüm olduğu fikrinde birleşiyor. Sanılanın aksine sert diş fırçası dişleri daha iyi temizlemiyor. Çok sert fırçalar dişleri aşındırabiliyor. Sağlığınız için en iyi diş fırçasını seçerken orta yumuşaklıkta olmasına ve BPA içermeyen malzemeden yapılmasına dikkat etmek gerekiyor.

4- Dişleri yarım dakikada fırçalamak

Fırçayı şöyle bir ağızda gezdirmek maalesef yeterli olmuyor. Uzmanlar diş fırçalama süresinin 3 dakika olması gerektiğini söylüyor. Fakat pek çok kişi yarım dakikada dişlerini fırçalayıp çıkıyor. Ön dişlerin ve görünen yüzeylerin dışında dil, damak ve diş etleri ve arka yüzeydeki dişlerin de fırçalanması önem taşıyor. Uzmanlar, diş etlerinde kanama olduğunda diş fırçalanmanın bırakılmasını da son derece yanlış buluyor. Çünkü diş eti kanaması bu bölgelerin yeterince temizlenmediğini gösteriyor.

5- Hep aynı yerleri fırçalamak

Pek çok kişi fırçalamaya hep aynı bölgeden başlıyor ve fırçalama sırasında aynı bölgeler üzerinde duruyor. Sonuçta bu bölgelerle az fırçalanan bölgeler arasında büyük fark oluşuyor. Zamanla az fırçalanan bölgelerde çürükler ve sararmalar meydana geliyor. Uzmanlar diş fırçalamaya farklı bölgelerden başlamayı ve kolay ulaşılmayan bölgelere de ağırlık verilmesini öneriyor.

6- Bastırarak fırçalamak

Daha beyaz ve daha temiz dişlere sahip olmak için güç kullanmak fayda getirmiyor. Bastırarak fırçalamak dişleri temizlemek yerine, “fırça çürüğü” denilen aşınmalara neden oluyor. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkıyor. Dişler olduğundan sarı görünmeye başlıyor. Ayrıca bastırarak sert fırçalamak, dişlerde hassasiyetin ve diş eti çekilmelerinin de başlıca nedenlerinden biri. Diş hekimleri, diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla tutarak dişlerin dikey ya da dairesel hareketlerle fırçalanmasını öneriyor.

7- Macun ve fırçayı ıslatmak

Pek çok kişi diş fırçalamaya başlamadan önce fırçayı ve macunu ıslatıyor. Islanan fırça, sertliğini kaybeder ve işlevini tam yerine getiremez. Macunu ıslatmasanız da ağızda köpürdüğünü göreceksiniz.

CNN

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...