Juno, Jüpiter’in Gizemlerini Çözmeye Başlıyor

Share

NASA tarafından Jüpiter’i incelemek için gönderilen Juno Uzay Aracı gezegenin manyetosfor tabakasından gelen sesleri kaydetmeyi başardı.

Jüpiter nam-ı diğer Erendiz Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni. Güneş’ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğünden alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.

Jüpiter’in kalın ve karmaşık bir atmosfer tabakası bulunmaktadır. Bu atmosferin Güneş Sistemi’nin kökenini oluşturan Güneş Bulutsusu’nun varsayılan yapısına yakın olarak, %88 oranında moleküler hidrojen ve %12 oranında helyum içerdiği saptanmıştır. Bunları %0,1 oranla su buharı ve metan ve %0,02 oranla amonyak izler. Azot, hidrojen, karbon, oksijen, kükürt, fosfor ve diğer elementleri içeren çeşitli bileşiklere milyonda bir düzeyini geçmeyen oranlarda rastlanmaktadır.

Bu muazzam yapıdaki kalın ve inanılmaz yüksek basınç oluşturan atmosferi nedeniyle uzay teleskopları ile görüntülenemeyen ve uzay araçlarının atmosferine girmesine imkan tanımayan Jüpiter’i keşfetmek için NASA, Juno adı verilen uzay aracını hazırladı.

Juno 6 Ağustos 2011 de NASA’nın Florida’daki Cape Canaveral üssünden 2016’da Jüpiter’e ulaşmak amacıyla yollanan insansız uzay aracı. Juno’nun görevi Güneş Sistemi,Güneş Sistemi ve Evren konulu belli başlı tüm sorulara cevap arayacak. Jüpiter’in eliptik yörüngesinde dolanacak olan Juno Jüpiter’in manyetosfer, atmosfer ve iç yapısına ait bilgileri toplarken Meteorolojik etkenle nedeniyle değişken olan amonyak ve su konsantrasyonlarının yerini belirlemeye çalışacak.

Jüpiter’e varması için 3 milyon kilometre daha yolu kalan Juno’dan ilk veriler gelemeye başladı. Gezegenin manyetosferinin etkisiyle yüzeyine bir çok parçacık isabet eden uzay aracı bu tür ihtimallere karşı özel olarak güçlendirildiği için herhangi bir sorun yaşamıyor. Bunun yanında Dünya’ya gönderdiği ses kaydı da gezegenin manyetosferinin ne kadar zorlu bir ortama sahip olduğu hakkında bilgi veriyor. Bir çok serbest parçacık bulunan bu tabakada bağımsız hareket eden maddelerin binlercesi Juno’ya çarpıyor.

Bakalım gizemli gezegen kapalı kutu Jüpiter hakkında başka neler açıklığa kavuşacak?

Scroll

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...