Dünyanın En Gelişmiş Uydusundan İlk Görüntüler Geldi

Share

Teknolojinin gelişmesi sadece günlük hayatımızı kolaylaştırmaya yaramıyor ayrıca dünyayı ve uzayı daha iyi tanımamıza da yardımcı oluyor.

Eski zamanlarda uydu fotoğrafları teknolojik yetersizliklerden ötürü yeterince iyi fotoğraflar yakalayamıyordu. Bu da hava durumu tahminlerinin yapılmasını güçleştiriyor ve tahminlerin doğruluk oranı azalıyordu. Ayrıca dünyayla ilgili detaylı fotoğraflar çekmek pek mümkün olmuyordu. Uzaya yeni fırlatılan ve en gelişmiş hava durumu uydusu olarak lanse edilen GOES-16’dan gelen ilk fotoğraflar ise bir hayli etkileyici.

Her 15 dakikada bir dünyanın fotoğrafını çekip Amerikan kuruluşu olan NOAA’ya (National Oceanic and Atmospheric Administration) gönderen uydu, Amerika’daki bölgelerin fotoğraflarını ise 5 dakikada bir çekiyor. Yüksek çözünürlüklü görüntüler sunmasıyla ve hızlı şekilde çalışmasıyla bu zamana kadar hava durumu takibi için üretilen en gelişmiş uydu olan GOES-16, uzmanların işini bir hayli kolaylaştırıyor. Görseller net olduğu için mevcut hava durumu kolaylıkla görülüyor ve gelecek günlerde hava durumunun nasıl olacağı daha yüksek doğrulukla tahmin edilebiliyor.

Dünyadan 35 bin kilometre uzakta olan uydu henüz işinin başına geçmiş olsa da yeni fırlatılacak uyduların planı şimdiden hazır. Buna göre gelecek yıllarda GOES-S isimli bir uydunun daha fırlatılması bekleniyor. Toplamda fırlatılacak 4 adet uydunun ikincisi olacak GOES-S’in 2030 yılına kadar gözlem yapılmasının mümkün hale getireceği belirtilirken bu uydunun ne zaman fırlatılacağı henüz bilinmiyor.

NOAA, Log

Umur Atay

1969 yılında Bursa'da doğan Umur Atay, ortaöğretime kadar severek yaşadığı kentinden, üniversite sebebiyle bir sabah İstanbul'da uyanarak ayrıldı. Makine mühendisliği eğitiminin ışığında seyrettiği otomotiv sektöründe harcadığı 25 yıldan fazla sürenin yıpratamadığı yaşamını şimdi çeşitli denemelerle yormaya çalışan Atay, evli ve iki çocuk babası.

You may also like...