1972 Toyota Crown

Share

Robin Shepherd, Birleşik Krallık’ın Dunsfold bölgesinin taşra kesiminde bulunan bir tamirhanede 1972 model Toyota Crown 2600 De Luxe görünce her iyi otomobil tutkunun yapacağı şeyi yaptı – onu satın almayı teklif etti. Shepherd bunu yaparken, yakın arkadaşı Nick Garrick’in Crown’un orijinal sahipleri Percy ve Ethel Cole’ün torunu olduğundan bihaber idi.

Pardon, yazıya yanlış girdik. Siz “Toyota Crown 2600 De Luxe de ne?” demeden biz söyleyelim. Amerika Birleşik Devletleri’ne ithalatı 1974’ten, Birleşik Krallık’a ise bundan birkaç yıl sonra durdurulan Toyota Crown, Japon üreticinin en uzun süre üretimde kalan modeli olma unvanını taşıyor. 1955’te sahneye çıkan otomobil, Japon pazarında hayatını sürdürüyor. Diğer pazarlarda bu modele en yakın şey, onunla aynı platformu paylaşan Lexus GS serisi.

Dördüncü nesil Crown’u ilginç yapan şey, zamanının çok ilerisinde oluşuydu. Elektronik kontrollü otomatik şanzıman ve kilitlenme önleyici frenler (kısaca ABS) gibi özellikler 1972 için çok ileri teknolojiler idi. Crown’u görsel olarak rakiplerinden ayıran şey ise, uzun yıllar anaakıma katılmayan gövdeyle birleşik ön ve arka tamponlardı.

Maalesef 1970’lerdeki alıcılar, Toyota’nın sunduklarına hazır değildi. Birleşik Krallık’ta ve A.B.D.’de satışlar oldukça düşüktü, bu nedenle Crown bu pazarlardan çekildi. Haberimizdeki Crown 2600 De Luxe, Toyota’ya göre Güneşin Batmadığı Ülke’deki iki örnekten biri olduğu için ayrı bir özel.

1972 yılında yaklaşık 2,303 £ (günümüz kuruyla yaklaşık 10,375 TL) karşılığında sıfır olarak alınan araç, Percy ve Ethel tarafından günlük olarak kullanılmış. İyi bir bakım gören otomobil, kapalı garajda tutulmuş. Surrey Hills etrafında yapılan sürüşlerde araç 48 km/s hızın üzerine pek çıkmamış. Bayiden alınan “rodaj” etiketinin arka camda hâlâ duruyor oluşu da bunu destekliyor. 2.6 litrelik sıralı altı silindire sahip motorundan 140 bg üretebilen Crown, yaklaşık 96,000 km yapmış.

Daha sonra Percy Cole, Jr.’ın olan araç 10 yıl daha garajda tutulmuş. 2000’den sonra bakım yapılmayan araç, ailenin onu yaptırıp satmaya karar verdiği tarih olan ekim 2016’ya kadar öylece yatmış. Shepherd burada devreye giriyor. Robin, aracı satın alıp birkaç bakım yaptırarak bu eski Toyota’yı yollara hazır hâle getirmiş.

Bu aracı özel yapan tek şey nadirliği değil. Tüm eski araçların nevi şahsına münhasır bir tarihi vardır ancak bu hikâyeler genellikle zaman içinde yitip gider. Neyse ki Shepherd, araç yeni iken arka koltuğunda bolca yolculuk eden Nick Garrick ile yakın arkadaş olduğu için bu hikâyeleri biliyor.

Robin Shepherd’in nadir bulunan bu Toyota için ne kadar ödediği bilinmiyor ancak birçok otomobil tutkunu için arkasında bolca tarih ve hikâye bulunduran bu araçlar paha biçilemezdir.

Motor 1

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...