Google, Haberin Doğru Olup Olmadığını Söyleyecek

Share

Google ‘Fact Check’ yani doğruluk kontrolünü küresel çapta Google Arama ve Haberler’de kullanıma sundu. Türkiye’de de kısa sürede kullanıma geçilmesi bekleniyor.

google_testimonials+for+amazon+artificial+grass+2016

Kullanıcıların faydalı ve doğru bilgiyi bulmasını sağlayarak kaliteli bilgiye erişime imkan tanıyacak bu uygulamayla her gün her dakika yayınlanan binlerce haberin doğrulu kontrol edilerek okuyucuların yanıltılmasının önüne geçilecek.

Özellikle ABD’deki seçimler sırasında yayılan çok sayıda yalan ve yanlış haber ülkede büyük tartışma konusu olmuştu.

Bunun üzerine harekete geçen Google birkaç ülkede ‘Fact Check’i kullanıma sunmuştu.

İşte Google o uygulamayı artık dünya çapında kulanıma sundu. Google Haberler’in kullanımda olduğu her yerde ve arama sonuçlarının kullanıldığı tüm dillerde Fact Check görülebilecek.

Buna göre Google arama sonuçlarında ve Google Haberler’de doğruluk kontrolünden başarıyla geçen haberlerde ‘Fact Check’ etiketi yer alacak.

Peki bu sistem nasıl çalışıyor? Google Haberler bir makalenin doğruluk kontrolü içerip içermediğini ClaimReview markup’a bakarak tespit ediyor.

Ayrıca genel olarak kabul edilen doğruluk kontrolü kriterlerine uyan sitelere de bakılıyor.

Eğer yayıncılar haberlerinin ‘fact check’ etiketi altında görünmesini istiyorsa makalelerinin içine ilgili markup tag’ini eklemeleri gerekiyor.

Google Türkiye’deki haber kontrollerinde Doğruluk Payı web sitesini baz alacak Türkiye’de haberlerin altında Doğruluk Payı diye bir bölüm olacak ve yanında da ilgili haber için Doğru ya da Yanlış yazacak. Türkiye’de uygulamanın henüz faaliyete geçmediği birkaç gün içinde kullanıma sunulmasının beklendiğini de belirtelim.

CNN

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...