Musk’ın ‘adamlığı’ Facebook’u durduramadı

Share

Bir Türk kullanıcının ‘Adamsan silersin’ demesi üzerine Elon Musk, SpaceX ve Tesla’nın Facebook sayfalarını kaldırmıştı. Musk’ın bu hamlesine rağmen Facebook kullanıcı sayısını artırdı.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformu Facebook, 2018 yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Facebook’un gelirleri yılın ilk üç ayında 11 milyar 996 milyon dolara ulaştı. Firmanın gelirleri geçen yılın ilk üç ayında göre yüzde 49 yükseldi. ABD’li devin söz konusu dönemdeki net kârı da bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 63 artarak 4 milyar 998 milyon dolara yükseldi. Facebook, bu sonuçlarla firmanın kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in belirttiği gibi 2018’e güçlü bir başlangıç yapmış oldu.

87 MİLYONU ETKİLEDİ

Sonuçları inceleyen birçok kişinin ilk baktığı yer ise kullanıcı sayıları oldu. Bunun nedeni firmanın bu dönemde ‘veri skandalıyla’ boğuşmuş olması. Facebook geçen ay 87 milyon kullanıcısının bilgilerinin uygunsuz bir şekilde politik veri firması Cambridge Analytica’la paylaşıldığını itiraf etti. Bu sebeple dünyanın birçok yerinde Facebook hesaplarının silinmesi için kampanyalar başlatıldı. SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk kampanyalarda öne çıkan isimlerden biri oldu. Skandalın patlak vermesiyle Musk, Twitter’dan ‘Facebook nedir’ mesajını paylaştı.

KAYITSIZ KALMADI

Bu mesajın altına ‘@serdarsprofile’ isimli bir Türk kullanıcı “Adamsan SpaceX’in Facebook sayfasını silersin” yazdı. Musk bu meydan okumaya kayıtsız kalmayarak söz konusu sayfayı sileceğini söyledi. Sadece SpaceX’in değil Tesla’nın Facebook sayfasını da sildi.

YAPAY ZEKA KONUSUNDA KAPIŞTILAR

Facebook karşıtı kampanyalarda öne çıkan Elon Musk daha önce de yapay zeka konusunda Mark Zuckerberg’le sert bir tartışmaya girmişti. Geçen yıl Zuckerberg’e Elon Musk’ın “Yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir” açıklamasının sorulması üzerine Facebook CEO’su “Yapay zeka konusunda iyimserim. Kıyamet senaryoları yazanları anlamıyorum. Hatta yaptıklarını sorumsuzca buluyorum” cevabını verdi. Bu açıklamalardan sonra Musk Twitter’da “Bunu Mark ile konuştum. Kendisinin yapay zekanın geleceğiyle ilgili anlayışı sınırlı” dedi.

HER GÜN 1.4 MİLYAR KİŞİ GİRİYOR

Facebook’un açıkladığı son verilere göre farklı mecralarda devam eden ‘Facebook’u silin’ kampanyaları pek de işe yaramadı. Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısı mart sonu itibarıyla 1 milyar 449 milyona ulaştı. Günlük aktif kullanıcı sayısı bir önceki çeyreğe göre 48, geçen yılın aynı dönemine göre ise 165 milyon yükseldi.

260 MİLYON ARTTI

Kampanyaların en yoğun olduğu ABD ve Kanada’da günlük aktif kullanıcı sayısının yılın ilk üç ayında 1 milyon artması dikkat çekti. Platformun aylık aktif kullanıcı sayısı ise mart itibarıyla bir önceki çeyreğe göre 67 milyon artarak 2 milyar 196 milyona ulaştı. Aylık aktif kullanıcı sayısı son 1 yılda 260 milyon arttı.

ÜNLÜ İSİMLER VE ŞİRKETLER BOYKOT ETTİ

Facebook karşıtı kampanyalara Elon Musk’ın yanında birçok sanatçı ve küresel şirket de katıldı. İlk olarak şarkıcı Cher, Facebook hesabını sildiğini açıkladı. Bunun ardından efsanevi İngiliz müzik grubu Massive Attack da Facebook hesaplarını silerek, Twitter’dan hayranlarına da aynısını yapma çağrısında bulundu.

BANKA DA KATILDI

ABD’li aktör Will Ferrell de Facebook hesabını ilk silen ünlülerden oldu. Bunun yanında Alman finans devi Commerzbank, Facebook reklamlarını durdururken, Playboy dergisi de tüm Facebook aktivitelerine son verdiğini duyurdu. Bu isimler Facebook’tan ayrılma kararlarını martta açıkladı.

Akşam

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...