Spotify onca aboneye rağmen batıyor mu?

Share

Spotify 2018 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. 170 milyon üye ve 75 milyon ücretli abonesiyle göz dolduran şirket, buna rağmen ciddi bir düşüş yaşıyor. Üstelik ciddi düşüş ve para kaybı 2017’nin son çeyreğine göre yaşanan büyük abone çıkışına rağmen yaşandı.

Deneme sürümünden daha fazla ücretli abone kapmayı planlayan ama bunu başaramayan Spotfiy’da bu düşüş neden yaşandı?

Şirketin yıldan yıla abone sayısı hızla artarken, bunun en büyük nedenlerinden birinin, düzenli olarak yaptığı 3 aylık neredeyse(?) ücretsiz Premium hesap aboneliği olması gelirlerde düzensizlik yaratıyor.

Diğer bir taraftan Premium aboneler için hiçbir teklif, ayrıcalık ve etkinlik yapılmaması da birçok kullanıcıyı küstürürken, 3’er aylık dönemlerle yeni abonelikler açılması ve bunun sonucunda tahmin edilen rakamlardan uzaklaşılması söz konusu.

İkinci çeyrekte 83 milyon premium kullanıcı hedefinde olan Spofity’ın en büyük sorunu ise bu aboneleri elinde tutmak gibi görünüyor. Bu yüzden Hulu ile benzer bir sisteme girecek olan şirket, ücretsiz abonelerin aklını çelmekte kararlı.

Bu yüzden ücretsiz hizmet alan abonelere birçok yenilik getirilirken, onların daha fazlasını istemesi yolunda önemli bir adım atılıyor. Spotify’ın özelliklerini daha fazla deneyimleyen kullanıcıların, kolayca ücretli versiyona geçmesi planlanıyor.

Elbette güzel bir düşünce ve muhtemelen tutacaktır ama Spotify’ın artık hali hazırda kendilerine para yatıran aboneleri de düşünmeye başlaması gerekiyor. İlk çıktığı dönemde bile daha fazla sosyal seçeneğe sahip olan uygulama, şu an para ödenen bir playlist’ten daha fazlasını sunamıyor. Diğer taraftan Apple Music ve Google gibi rakipler Spotify’ın tahtını tehdit ediyorlar.

Bakalım neler olacak?

Shiftdelete

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...