İşleri yoluna koymak için 7 adım

Share

“Kalbinin sesini dinle.” Romantizmin kelimelere dökülmüş hali olan bu cümle, konu kariyer tavsiyesi olduğunda maalesef yol gösterici olamıyor. Kariyer planlaması konusunda bu tarz kararsızlıklar yaşamak aslında hiç çağımıza uygun değil. Bir yandan kadınların iş hayatındaki yükselişi, bir yandansa işsizliğin getirdiği külfet, para kazanmayı hayatımızın önceliği haline getiriyor.

Kariyerinizde planlı davranın ama bu planın hayattaki her şey olmadığını da unutmayın.

1- MESAJLARINIZA BAKIN
Sosyal medya hesaplarınızda geriye gidin ve insanların hangi nedenlerle kapınızı çaldığına bakın. Guillebeau, “Gözlemlemek yeteneklerinizi keşfetmenize yardımcı olur” diyor.

2- OLGUN ARKADAŞLAR
Sizden yaşça büyüklerle konuşmak kariyer planlama sürecinde aydınlatıcı bilgiler verebilir.

3- KATILIMCI OLUN
Alanınızla ilgili organizasyonlara katılın. Çevrenizi genişletip potansiyel iş imkanları bulabilirsiniz.

4- YEDEK PLAN YAPIN
İçinde bulunduğunuz alanın size uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleriniz varsa seçenekleri değerlendirin. İlla işinizi bırakıp diğer alana odaklanmanız gerekmiyor. Bir taraftan para kazanmaya devam ederken, diğer taraftan sevdiğiniz işe yatırım yapabilirsiniz.

5- DÜNYAYI KEŞFE ÇIKIN
Çantanızı toplayın ve seyahate çıkın. Bu size hangi alanda kariyer yapmanız gerektiğini açıkça göstermese de kendinizi daha iyi tanımanızı sağlar.

6- SENEDE BİR BIRAKIN
Çalıştığınız işin veya okuduğunuz bölümün sizi mutlu edip etmediğinden emin değilseniz kendinize bir yıl süre verin ve sonunda farklı iş yapın.

7- GÜVENİLİR EKİP
Çevrenizde size bir şeyleri dayatan insanlar varken hayat amacınızı bulmakta zorlanabilirsiniz. Destekleyici, olumsuz yorumlar yapmaktan çekinmeyen ve her zaman yanınızda olacak insanlar biriktirin.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...