Serinletici Sinema Kulübü: Fanfan

Share

Serinletici Sinema Kulübü bu hafta sizleri romantik olduğu kadar sıradanlaşan hayata karşı bir başkaldırı niteliğinde olan bir filmle karşılıyor. Haftanın filmi ‘Fanfan‘, rutin yaşamınızı terk etmenize gerek kalmadan, rutinlere savaş açan bir hikayenin kapılarını aralıyor…

Davetsiz misafir.
‘Fırtınanın kapınıza attığı konuklara iyi davranın’ demiş Horatius. Muhtemelen Alexandre bu sözü duymamıştı ya da olası bir hırsızlık vakasına kendini o denli kaptırmıştı ki başka bir ihtimal aklına dahi gelmemişti. Oysaki Fanfan’ın çok mantıklı bir açıklaması vardı: Fırtınanın ortasında anahtarsız ve yalnız kalmıştı. O da çareyi pencereden içeri dalmakta bulmuştu; ne de olsa bu ev büyükannesinin eviydi. Fakat davetsiz misafiriyle karşılaştığında, fırtınanın henüz başlamamış olduğuna dair bir hisse kapılmıştı.

‘Pervasız’
Alexandre, karşısında duran bu pervasız kızın yarattığı etkiyi şaşkınlık ve hayranlıkla izliyordu. Sanki birkaç dakika önce tanışan onlar değildi. Fanfan’ın ağzından çıkan her söz, yaptığı her hareket uygunsuzdu. Ve harikaydı! Bu kadını bir mucize bu eve getirmişti. Bu uğursuz fırtına daha nelere sebep olacaktı merak ediyordu. Yine de huysuzluğunun sebebi fırtınadan ziyade Fanfan’ın rahatsız edici boyutta olan varlığıydı.

fanfan movie 1993 ile ilgili görsel sonucu

Biten ve başlayan fırtına…
Sabah olduğunda fırtına dinmişti dinmesine; fakat Alexadre’ın içindeki fırtına daha yeni filizleniyordu. Fanfan hala onunla uğraşmaya ve dalga geçmeye devam ediyordu. Yaramaz bir çocuk edasıyla onu kızdırıyor ve sonrasında gülümsemeleriyle bir anda kalbini kazanıyordu. Alexandre delirmiş olmalıydı; tek açıklaması buydu. Yoksa neden daha dün akşam tanıştığı genç bir kadına kapılıp kendini unutsundu ki?

fanfan movie 1993 final scene ile ilgili görsel sonucu

‘İlişki ve çelişki’
Alexandre, alıştığı güvenli limanı terk etmeyi istemiyordu fakat bir zamanlar büyük hayaller kurup çılgınlık peşinde koştuğu kadın ona Sevgililer Günü hediyesi olarak terlik hediye edince hayal kırıklığına uğraması kabul edilebilir bir durumdu. Bir yanda 5 yıllık sevgilisi Laure ile monoton bir ilişki, bir yanda ise yeni hayatına giren Fanfan ile heyecan verici bir çelişki vardı. Alexandre’ın Fanfan’ın sürükleyici girdabına yakalanmasının asıl nedeni, hayatında bir şeylerin eksik olduğu hissine kapılmasıydı.

Çözüm(!)
Alexandre, Fanfan ile tanıştığı andan itibaren tekrar yaşadığını hissetmeye başlamıştı. Ve bu heyecanın sona ermesini istemiyordu. Birlikteliğin sıradanlığı altında ezilemezdi aralarındaki bu müthiş çekim. Bu yüzden de bir çözüm buldu. Fanfan’a aynı anda hem yakın hem de uzak olacaktı. Ona aşık olduğunu belli etmeden sonsuza kadar flört edecekti; fakat asla kavuşamayacaklardı. Böylelikle yaşamlarını hiç bitmeyen ve tükenmeyen bir heyecan kaosunun içinde geçireceklerdi.

fanfan film ile ilgili görsel sonucu

Kaçış planı.
Nostaljiye yer yoktu Alexandre’ın hayatında; o ebediyen sürecek bir hissin peşindeydi. Laure’u gerçekten seviyordu ve ona sadık kalacaktı; fakat Fanfan onun için bir kaçış planıydı. Gerçeklikten ve tekdüzelikten kaçış. Sıkıcılıktan, toplumsal baskıdan, yapılması gerekenlerden, sorumluluklardan ve çarpmayan bir kalpten kaçış… Fanfan için ise durum daha farklıydı. Aklı havada bir aşık için Alexandre’ın kurduğu planlar tabii ki de anlaşılması imkansızdı.

Peki ama hayaller?
Fanfan ve Alexandre sonunu bilmedikleri romantik bir maceraya atılmışlardı. Alexandre’ın hayalleri bu güzel kadınla gerçeğe dönüşmüştü; peki ama Fanfan’ın hayalleri ne zaman gerçekliğe bürünecekti? Sevdiği adamın yanında kendini neden çok uzaklarda hissettiğinin yanıtını ne zaman bulabilecekti? Bir rüyanın içindeymişçesine oradan oraya savruldukları bu masaldan ne zaman uyanacaktı?

sophie marceau film fanfan ile ilgili görsel sonucu

Sabır gerektiren bir arkadaşlık.
İlk sancılar hissedilmeye başladığında her şey için çok geçti. Fanfan aşık olduğu adamın, karşısına geçip de arkadaşlıktan bahsetmesini normal bir şey olarak karşılayamazdı. Açık sözlü ve sabırlı olması da bir anlam ifade etmiyordu belli ki. Üstelik bir de Alexandre’ın uzun yıllardır birlikte olduğu bir kız arkadaşı olduğunu öğrenmişken. Hayatı ne ara böylesine alt üst olmuştu? Kendini toparlamasının zamanı gelmişti.

fanfan 1993 ile ilgili görsel sonucu

Tükenmişti…
Günlük sorumluluklar olmadan hiç bitmeyecek bir tutkunun içinde alev almak istiyordu Alexandre. Fakat Fanfan aşk istiyordu, sevdiği adamı yanında istiyordu. Haliyle Alexandre yine çılgınca ve bencilce bir plan yaparak Fanfan’a hem uzak hem de yakın olmanın bir yolunu buldu. Bunun eğlenceli bir oyundan ibaret olacağını sanarken müthiş bir çıkmazın içine düşmüştü. Fanfan ise artık tükenmişti. Alexandre’ın çocukluğundan, korkularından ve kabuslarından bıkmıştı.
Kazanacaklarını düşünerek her şeyi riske atmaya karar verdi: Ya hep ya hiç…

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...