Siri yüzünden 300’den fazla kişinin işine son verildi

Share

26 Temmuz 2019 tarihinde The Guardian tarafından kaleme alınan bir yazıda, bazı Apple çalışanlarının gizlice dinleme yaptıkları ortaya atılmıştı. İlgili iddianın doğru çıkması, bütün teknoloji basınını sarmıştı. Bir ay sonra sessizliği bozan Apple, gündemde yer edinmeye devam eden konu hakkında bir açıklama yaptı.

Apple Siri kayıtları aracılığı ile dinleme yapanları işten çıkarttı

Özellikle Amerikan kamuoyunda infial uyandıran izinsiz dinleme mevzusu, Apple yönetiminin başını ağrıttı. Resmi sitesinden bir açıklama paylaşan Apple, mahremiyetin korunması adına alınan önlemleri geliştireceğine dair söz verdi.

Apple adına çalışan, kadroda yer almayan fakat sözleşmeli olan yüzlerce kişi, bundan böyle, Apple ile çalışmayacak. Buna ek olarak firma, artık sadece Apple’ın kadrosunda çalışanların Siri kayıtlarını dinleyebileceğini belirtti.

Apple, yaptığı açıklamada özür dileyerek kullanıcılarına şunları söyledi:

“Daha önceden belirlemiş olduğumuz büyük ideallerimize tam olarak ulaşamadığımız için üzgünüz. Siri, kendisinde birkaç değişiklik yapıldıktan sonra bünyemizde yer alan çalışanlar tarafından tekrar dinlenebilecek. Değişiklik işlemleri, bu yılın sonbahar dönemine kadar sürecek. Yalnızca Apple çalışanlarının Siri tarafından üretilen ses örneklerini dinlemesine izin verilecek.”

Buradan anlaşıldığı üzere Siri yazılımı, çok kritik bir güncelleme alacak. Hatırlanacağı üzere Apple’da çalışan ve ilgili dinlemeleri gerçekleştiren sözleşmeli bireyler, yapılan dinlemelerin tamamen Siri’nin geliştirilmesine yönelik olduğunu ifade etmişti.

Kullanıcıların ses kayıtlarını dinleyen ve işinden olan bir eski çalışan, yaşadıklarını dile getirdi:

“Bu işe karışmama ve işimi kaybetmeme rağmen bu bilginin ortaya çıkmasından dolayı rahatladım. İşçiler arasında etik konusu hakkında yaşanan tartışmalar aynıdır ve değişmez ancak bunu nasıl gündeme getireceğimizi bilmiyoruz.”

“Apple yöneticileri ne isterseniz yaparlar. Eğer sizin işiniz ile bir bağları kalmamışsa veya işi berbat etmişler ise bağlı olduğunuz şirkete sizin gitmeniz için telkinde bulunuyorlar. Yaşanan bu durum, bir yıldan fazla süredir yavaş yavaş geldiğini belli ediyordu.”

“Bunun olacağını nasıl görmediler? Onlar çalışanlarını korumayı hiç düşündüler mi yoksa sadece kendi itibarlarını mı düşündüler?”

Apple’ın gelecekteki planı ne?

Apple cephesinden yapılan açıklamada, Siri’nin geleceği için hayata geçirilmesi elzem olan 3 temel plandan söz edildi. Kullanıcılar ile paylaşılan planlar, özet olarak, aşağıdaki adımları içeriyor. Buna göre:

— Yapılacak olan dinlemelerde Siri kayıtlarının orijinalleri değil kopyaları kullanılacak. Kopyalar, Siri’nin performansını artırmak adına incelenecek.

— Kullanıcılar da Siri’nin geliştirilmesinde yardımcı olabilecekler.

— Siri kayıtlarını yalnızca belli yetkililer dinleyebilecek. Kullanıcıların onaylamadığı ancak kazara dinlenen kayıtlar sistemden kaldırılacak. Dinlemeler, müşterilerin isteğine bağlı olacak.

https://shiftdelete.net/apple-siri-kayitlari-araciligi-ile-dinleme-yapan-calisanlari-kovdu

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...