Küçük deprem büyük depremin enerjisini azaltmaz

Share

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde basın toplantısı düzenleyen Deprem İzleme Müdürü Doğan Kalafat, Silivri açıklarında bu sabah meydana gelen depremin, büyük bir depremin hazırlık safhasında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kalafat, “Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremlerin enerjisini almazlar” dedi ve bu durumu şu örnekle açıkladı:

Marmara Denizi’nin altında bir fil ayaklarını kırmış yatıyor. Siz ufak depremle 3 tüyünü koparıyorsunuz. Ufak depremler daha büyük bir depremin hazırlık safhasında olduğunu ve bu bölgenin bize büyük depremler oluşturma ihtimali taşıdığını gösteriyor.

İstanbul’da halen 7 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini söyleyen Kalafat, ancak bu depremin 1999 Gölcük Depremi kadar büyük olmayacağını kaydetti.

Kalafat, depremin etkisini etkileyen faktörleri şu şekilde sıraladı:

Birincisi büyüklük. 7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkaracağı enerji 6 büyüklüğünde bir depremin çıkaracağı enerjiden 32 kat daha fazla. Depremin büyüklüğü arttıkça tahrip gücü de artıyor. İkincisi, Marmara Denizi’ndeki deprem kaynakları şehirlerimize çok yakın. Depremin merkezi ne kadar yakınsa etki alanı o kadar fazla olacaktır. Üçüncüsü depremin derinliği. İstanbul’daki depremler Japonya’daki depremlerle kıyaslanamaz. Japonya’da depremlerin derinliği 60-600 kilometre arasındadır. O yzüden etkisi daha az olur. Bizim depremler daha sığ. Faktörlerden bir diğeri zemin koşulları. Biz zemin koşullarını iyi bilip ona göre tasarım yapmak durumundayız. Depremi neden Avcılar daha fazla hisssetti? Çünkü zeminler iyi değil. Dolayısyla bu zeminlerde siz depreme dayanıksız bina yaparsanız, enerji kilometrelerce hiçbir şekilde kaybolmadan yapıları etkiliyor ve yıkılmasına neden oluyor.

BBC

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...