Dijital Hizmet Vergisi geliyor

Share

Yeni vergi paketi hazırlanıyor. Yeni vergi paketinden ABD’li dijital devler de nasibini alacak. Dijital hizmet vergisi kapsamında bizleri neler bekliyor?

Hazırlanan yeni vergi paketinde ABD‘li teknoloji şirketleri başta olmak üzere pek çok farklı alanda yeni vergiler yer alıyor. Dijital Hizmet Vergisi en çok ABD’li internet devlerini etkileyecek. Başta Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi Türkiye’de de operasyonlarını sürdüren şirketlere gelecek verginin detayları.

Dijital Hizmet Vergisi neler getiriyor?

Hazırlanan pakete göre Türkiye’de önümüzdeki dönemde internet üzerinden kullanıcılara hizmet sunan teknoloji devlerine, hizmetlerden elde ettikleri gelirlere karşılık yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınacak.

İnternet üzerinden yaptığınız alışveriş, reklamlar, para ile satın aldığınız oyun ve uygulamalar, müzik ve film platformları başta olmak üzere pek çok teknoloji devi, dijital hizmet vergisi kapsamına giriyor.

Uygulama ve dijital servisleriyle beraber Google ve Apple bu vergilerden doğrudan etkilenecek. Ayrıca Facebook reklamları başta olmak üzere Amazon gibi ABD’li internet devleri de bu vergiden etkilenecek.

İlk kez Fransa uygulamaya başlamış
Geçen yaz ilk kez Fransa tarafından uygulanan verginin benzerini uygulamaya hazırlanan Türkiye, bu sayede ciddi bir gelir elde edecek.

Tabii bu gelir, markalar tarafından tüketicilere de yüksek ihtimalle yansıtılacak. Daha önce alınan KDV kararından sonra dijital reklamların meblağları üzerine, KDV tutarları da eklenmişti. Yeni eklenecek hizmet vergisinin yüzde 7.5’luk rakamları da sonuçta servis fiyatlarının üstüne eklenebilir.

Dijital Hizmet Vergisi hangi şirketlere uygulanacak?

Ayrıca hazırlanan yeni pakette bu vergiyi Cumhurbaşkanı yüzde 1’e kadar ya da mevcut miktarın iki katına kadar çıkarmaya yetkili olacak.

Dijital Hizmet Vergisi, ülkemizde dev dijital servislere uygulanacak gibi gözüküyor. Uygulama en az 20 milyon TL ya da küresel çapta 750 milyon Euro ve üzerinde gelir elde eden şirketlere uygulanacak. Yani genel olarak ABD’li teknoloji devlerine vergilerin uygulanacağını söyleyebiliriz.

https://shiftdelete.net/dijital-hizmet-vergisi-geliyor

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...