YÖK, vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını azaltıyor

Share

Üniversiteler 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci alacakları programları için kontenjanlarını belirlerken, vakıf üniversitelerine getirilen kontenjan kısıtlaması tartışmalara neden oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yükseköğretim kurumlarının 2020 YKS için kontenjan önerilerini 17 Ocak’a kadar bildirmesini isterken , Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı vakıf üniversitelerine gönderdiği yazıyla 2020 YKS için belirleyecekleri kontenjanlarına ‘gerçekçi bir planlama’ yapmaları için sınırlama getirdi. YÖK’ün bu kararına vakıf üniversiteleri rektörleri “Bölümleri kapatmak zorunda kalırız” diyerek tepki gösterdi.

Hürriyet’ten Esra Ülkar’ın haberine göre bu çalışmadaki hedef “Vakıf yükseköğretim kurumlarında gerçekçi politikalarla, kaliteyi arttırmak”. Buna göre, belirlenen üst sınır aşılmamak kaydıyla bir programa kontenjan önerirken 2019 YKS’de kayıt olan öğrenci sayısına 5 eklenerek, 5’lik veya 10’luk sayıya tamamlanacak. Örneğin, kontenjanı 60 olan bir programa 2019 YKS’de 38 kişi kayıt yaptırdıysa planlamalara göre bu yıl 5 eklenecek. Çıkan 43 sayısı ise 45’e tamamlanarak YÖK’e gönderilecek. 45 kayıt varsa kontenjan 50 olarak belirlenecek. Yükseköğretim Kurumu’nun önerisinin daha az olması durumunda buna göre işlem yapılacak. Ancak vakıf üniversiteleri rektörleri bu düzenlemeye “Bölümleri kapatmamız gerekir” diyerek tepki gösterdi. Akademisyenler, devlet üniversitelerinde de fazla kontenjanlar olduğunu, orada böyle bir düzenlemenin yapılmadığını söyledi.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, düzenlemenin nedenleri şöyle sıralandı:

Devlet-vakıf bütün üniversitelerde kontenjanlar gerçekçi belirlenecek.

Boş kontenjanların artık düşürülmesi lazım.

Talebin olmadığı bölümlerin kontenjanlarının fazla tutulmasının anlamı yok. Çünkü öğrenci talep etmiyor.

Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’nun planlamalarını dikkate almak durumundayız.

Üniversiteli işsizler sorunu büyüyor.

Vakıf üniversitelerinin ‘sürekli büyüme’ talepleri vakıf mantığıyla izahını yapmak çok zor.

Nayn

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...