Pfizer, hap şeklindeki coronavirus ilacı testlerine başladı

Share

Pfizer, Kovid-19 için geliştirdiği oral antiviral ilacın klinik denemelerine başlayacağını duyurdu. Firmanın açıklamalarına göre yeni aday ilaç oldukça güçlü in vitro antiviral etkinlik gösteriyor.

Bütün Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi devam ederken çeşitli firmalar ve şirketler ilaç geliştirime çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şimdi ise dünyaca ünlü Pfizer firması Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kovid-19 için geliştirdiği oral (ağız yoluyla) antiviral ilacın klinik denemelerine başlayacağını duyurdu.

Firmanın açıklamalarına göre yeni aday ilaç oldukça güçlü in vitro (laboratuvar ortamında) antiviral etkinlik gösteriyor ve bu sebeple aday ilacın potansiyel olarak etkili olabileceği öne sürülüyor.

Proteaz inhibitörleri

Pfizer oral koronavirüs ilacının testlerine başladı

Proteaz inhibitörleri sınıfına (Hepatit B ve HIV ilaçlarından bazıları da bu sınıftadır) giren aday ilacın virüsün replike olmasında (çoğalmasında) oldukça kritik öneme sahip olan enzimi bloke ederek etki gösterdiğini belirtelim.

İlginizi Çekebilir Araştırmalara göre Kovid aşıları ölümleri %85, hastane yatışlarını %80 oranında azaltıyor
Firma yetklileri pandeminin her konudan ele alınmasını gerektiğini ve hem aşıların hem de terapötik (tedavi edici) ilaçların kullanılması sayesinde pandeminin yönetilmesinin gerekliliğini vurguladı zira pandemi sona erse bile görülebilecek olan sporadik (tek tük) vakalarda da etkin tedavi yöntemlerinin uygulanması oldukça önemli.

İlaç çalışmaları

Şu anda halihazırda FDA yani Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylı olan tek antiviral ilacın Gilead Sciences adlı firmaya ait ‘’Remdesivir’’ olduğunu ekleyelim. FDA birkaç antikor tedavisine (Regeneron Pharmaceuticals ve Eli Lilly and Company firmalarına ait) acil kullanım onayı vermişti.

Son olarak yeni ilacın Kovid-19 enfeksiyonu belirtileri gösteren hastalara reçete edilecek ilk ilaç olmak için aday olduğunu ve aynı zamanda Pfizer firmasının intravenöz (damar içine) olarak da çeşitli proteaz inhibitörlerini Kovid-19 sebebiyle hastanede yatan hastalar üzerinde test ettiğini belirtelim.

https://www.donanimhaber.com/pfizer-oral-koronavirus-ilacinin-testlerine-basladi--131502

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...