Boeing 737 MAX’lerde yeni problem!

Share

Çok sayıda kişinin ölümüne neden kazalar yaşayan Boeing 737 MAX uçakları, yeni bir sorun ile gündemde. Karıştığı kazalar sonucu MCAS yazılım hatası sebebiyle uçuşu yasaklanan MAX modelinin başı dertten kurtulmuyor.

Reuters’a göre ABD Havayolları, 16 havayolu firmasına, modelin yedek güç kontrol ünitesini etkileyebilecek bir üretim sorunu hakkında bilgi verdi. Bu bilginin ardından geçici olarak 65 tane 737 MAX uçağında inceleme başlatıldı.

İki yıldan uzun süredir hangarlarda bekletilen 737 MAX uçaklarının yeniden uçabilmesi için Boeing şirketi büyük bir gayretle çalışmalarını sürdürüyor. Bu çabalar sonucu geçtiğimiz dönem, ABD ve Avrupa Birliği tarafından yeniden uçuş izni verilen 737 MAX modelinin yeni sorunu bu kez Manevra Karakteristik Artırma Sistemi (MCAS) yazılımıyla ilgili değil.

Boeing 737 MAX uçaklarının başı dertten kurtulmuyor

Yapılan bildiriye göre yeni sorun 90 uçağı etkiliyor. Southwest Airlines ABD Havayolları’nın bilgilendirmesi sonucu, 737 Max jetlerinin 30’unu uçuş programından yeniden çıkardı. Boeing’in, etkilenen uçaklarla ilgili sorunun giderilmesinin birkaç saat ila birkaç gün sürebileceğini açıkladığı bildiriliyor. Şirket yaptığı açıklamada, 16 müşteriye, 737 Max uçaklarından oluşan belirli bir grupta olası elektrik sorununu daha ileri operasyonlardan önce ele almalarını tavsiye etti.

Hatırlayacağınız üzere Boeing 737 MAX model yolcu uçağının ilk kazası 29 Ekim 2018’de Endonezya’da gerçekleşmiş ve bu kazada 189 kişi hayatını kaybetmişti. 10 Mart 2019 yılında ise ikinci kaza, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan Nairobi’ye giderken gerçekleşmiş ve 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Uçak üreticisi yeni sorun hakkında hızlı bir şekilde önlem aldı ve gerekli sorunu biran önce gidermeyi hedefliyor. Ancak bu sorunun yeniden tüm dünyadaki uçuş programanı etkileme tehlikesi sürüyor.

https://shiftdelete.net/boeing-737-max-ucaklarinin-basi-dertten-kurtulmuyor

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...