Avrupa Süper Ligi resmen kuruldu

Share

İngiltere’nin en büyük 6 kulübünün de dahil olduğu Avrupa’nın önde gelen 12 futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi kurduklarını açıkladı.

Kurucu 12 takım İngiliz Premier Ligi’nden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham; İspanya La Liga’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid; İtalya Seria A’dan Milan, Inter Milan ve Juventus’u kapsıyor.

Yazılı açıklamayla duyurulan gelişmeye göre Avrupa Süper Ligi’nin (ESL) Başkanlığı’na Real Madrid Başkanı Florentino Perez getirildi.

UEFA’ya (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) karşı kurulan yeni ligde, maçların hafta arası oynanacağı belirtildi.

Takımlar kendi ülkelerinin lig maçlarında da oynamaya devam edecek, kurucu kulüpler ön ödeme olarak yaklaşık 3,5 milyar euro (4,19 milyar dolar) net hibe alacak.

Yeni lig kurulmasına UEFA ve FIFA’dan sert tepki geldi.

Açıklamada ‘ilk sezonun mümkün olan en kısa sürede başlaması ve lige 3 kulübün daha kurucu kulüp olarak katılmasının beklendiği’ belirtildi. Diğer 3 kulübün hangileri olduğu açıklanmadı.

Futbol dünyasında son yıllarda mevcut şampiyonaların kalite ve sıklığının artırılması, Avrupa’nın önde gelen takım ve futbolcularının düzenli olarak mücadele edebilecekleri bir lig sistemi kurulması fikirleri tartışılıyordu.

Açıklama metninde neler var?

ESL, Avrupa ve Dünya futbol federasyonları olan UEFA ve FIFA ile iş birliği yaparak futbol ve yeni lig için en iyi sonuçları elde etmek istediklerini belirtti.

Açıklamaya göre:

  • Maçlar 15’i kurucu kulüpler olmak üzere 20 kulüp arasında oynanacak. Kalan 5 kulüp her yıl önceki sezondaki başarısına göre seçilecek.
  • Tüm maçlar hafta arası oynanacak.
  • Ağustos’ta başlaması planlanan ligde kulüpler 10’arlı olarak iki gruba ayrılacak. Her grubu ilk 3 sırada bitiren kulüpler otomatik olarak çeyrek finallere yükselecek.
  • Grupları 4 ve 5. sırada bitiren takımlar iki maçtan oluşan play-off’ları oynayarak çeyrek finallere gitmek için yarışacak.
  • Erkek ligi açıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede kadın futbol kulüpleri için de bir lig kurulacak.

Neden şimdi?

Real Madrid- Liverpool maçından bir kare

Avrupa’da mevcut turnuvaların kalite ve sıklığı bir süredir tartışma konusuydu.

Geçen yıl Ekim ayında, JP Morgan bankasının da dahil olduğu ve Şampiyonlar Ligi’nin yerini alacak 4,6 milyar euroluk yeni bir lig söylentileri çıkmıştı.

Şampiyonlar Ligi’nin de bu hafta başında, 36 takımı kapsayacak şekilde yapı değişikliğine gidileceğini açıklaması bekleniyordu.

Yeni yapının 2024’te devreye girmesi ve en az 2033’e kadar uygulanması planlanıyor. Şampiyonlar Ligi’nde mevcut sistemde 32 takım mücadele ediyor. Şampiyonlar Ligi’nin açıklamayı önceden planlandığı üzere bugün yapıp yapmayacağı ise henüz bilinmiyor.

EUFA, Şampiyonlar Ligi’nde yapılması beklenen bu yapısal değişikliğin, alternatif bir Süper Lig kurulması planlarını rafa kaldırmasını umuyordu.

Ancak Süper Ligi kurduklarını açıklayan 12 kulüp, reformların yeterli olmadığı görüşünde.

ESL’den yapılan açıklamada, süregiden pandeminin mevcut Avrupa ekonomik modelinin istikrarsızlığını artırdığı görüşü belirtildi.

Açıklamada “Geçen aylarda taraflarla Avrupa şampiyonalarının geleceği üzerine çok kapsayıcı görüşmeler yapıldı. Kurucu kulüpler önerilen çözümlerin temel sorunları çözemeyeceği görüşünde.” denildi.

12 kulübün yöneticileri ne dedi?

ESL’in ilk başkanı olarak belirlenen Real Madrid Başkanı Florentino Perez “Futbola her düzeyde katkıda bulunacağız. Futbol dünyada 4 milyarın üzerinde takipçisi olan tek spor. Büyük kulüpler olarak taraftarların isteklerini karşılamak bizim sorumluluğumuzda” diye konuştu.

Juventus Başkanı Andrea Agnelli de UEFA İcra Komitesi’ndeki görevinden ve Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı.

Agnelli 12 takımın “kritik bir dönemde, Avrupa futbolundaki rekabeti dönüştürmek ve futbolun geleceğini sürdürülebilir kılmak için bir araya geldiğini” belirtti.

Manchester United’ın eş başkanı Joel Glazer’in Avrupa Süper Ligi’nin başkan yardımcısı olacağı açıklandı.

Glazer “Dünyanın en iyi kulüpleri ve futbolcularını tüm sezon boyunca mücadele edebilecekleri şekilde bir araya getirerek, Avrupa futbolunda yeni bir sayfa açıyoruz. Dünya standartlarında bir rekabet ve imkanlar ile futbol piramidine daha geniş ve artan finansal destek sunacağız” dedi.

Kim, ne tepki verdi?

UEFA, İngiltere Premier Ligi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kulüplerin bu adımını kınadıklarını açıkladı ve yer alan futbolcuların yerel ve uluslararası turnuvalardan men edilebileceği uyarısında bulundu.

UEFA, “gülünç girişim” olarak nitelediği gelişmeyi durdurmak için mümkün olan tüm tedbirlerin alınacağını belirtti.

EUFA ayrıca daha önceden yaptığı uyarıyı da tekrarlayarak, yeni ligde oynayan oyuncuların yerel ligler ve Avrupa liglerinden men edilebileceğini, ülkelerinin milli takımlarında forma giymelerine izin verilmeyebileceğini açıkladı.

FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) da girişimi onaylamadığını açıklayarak “FIFA ancak, uluslararası futbol yapılarının dışında kalan bu ‘kopuk ligi’ onaylamadığını ifade edebilir” dendi. FIFA tarafları “sakin ve yapıcı diyaloğa” davet etti.

FIFA daha önceden yaptığı açıklamada ise ligi tanımayacağını ve yer alan futbolcuları Dünya Kupası’nda oynamaktan men edebileceğini duyurmuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Twitter’dan paylaştığı açıklamada “Avrupa Süper Ligi planı futbola büyük zarar verir ve futbol yetkililerinin buna karşı harekete geçmesini destekliyoruz… İlgili kulüpler bu konuda yeni bir adım atmadan önce taraftarlarına ve futbol camiasına açıklama yapmalıdırlar” dedi.

Taraftar grupları ne dedi?

İngiliz takımlarının taraftar gruplarının ilk tepkisi olumsuz oldu.

Liverpool taraftar grubu Spirit of Shankly (SOS), kulübün ABD merkezli sahibi Fenway Sports Group’un (FSG) kararından “dehşete düştüklerini” açıkladı.

SOS, sosyal medyadan yayınladığı mesajında “FSG, insafsız ve açgözlülükle paranın peşinden giderken taraftarları görmezden geldi. Kulübümüz bizimdir, sizin değil” dedi.

Chelsea taraftarları da bu adımı “affedilemez” olarak niteledi ve “ihanete uğradıklarını” belirtti.

Arsenal taraftar derneği ise Süper Lig’e katılma kararının “Arsenal’in bir spor kurumu olarak sonu” olduğu yorumunu yaptı.

BBC

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...