Bitcoin ve diğer kripto paralar ‘kara pazar’ı yaşadı

Share

Kripto para birimleri hızla düşüş yaşamaya devam ediyor. Bitcoin gün içerisinde yüzde 14’e kadar gerileme kaydederken, Ethereum ise yüzde 16’lık düşüşle dikkatleri üzerinde topladı. Piyasadaki birçok coin yatırımcılarını tedirgin etti.

Bitcoin Çarşamba günü üç ay içinde ilk kez 34 bin doların altına düşerek şaşkınlık yaratmıştı. Buna neden olan durum, Salı günü Çin’in banka ve ödeme firmalarını, kripto para işlemleriyle ilgili verdikleri hizmetlerden kısıtlamasından kaynaklanıyordu.

23 Mayıs 2021 saat 20.26 itibariyle kripto para birimlerinde son durum yatırımcılar için büyük korku yaratıyor. Bitcoin yaklaşık yüzde 14‘lük düşüşle 32 bin 800 dolara düşerken; gün içerisinde 31 bin dolara kadar geriledi.

Bitcoin

Benzer bir durum Ethereum için de geçerli. ETH son 24 saatte yüzde 16.39 düşüşle an itibariyle 1,9 dolara geriledi. Gün içerisinde ulaştığı en düşük rakam ise yüzde 1,7 dolar oldu.

Ethereum

USDT yüzde 1,41 gerileyerek 0,98 dolara düşerken; ADA yüzde 22.59 düşüşle 1,19 dolar oldu. DOGE yüzde 15,73 düşerek 0,29 dolardan işlem görürken; BNB yüzde 24, XRP ise yüzde 20 düşüş yaşadı.

Kripto paralarda yaşanan düşüş Çin’e dayanıyor
Hafta başında Çin Ulusal İnternet Finans Derneği, Çin Bankacılık Derneği ve son olarak Çin Ödeme ve Takas Derneği gibi üç büyük devlet destekli kuruluş sosyal medyada bir uyarı mesajı yayınladı. Kripto para yatırımı konusunda vatandaşlarının herhangi bir zarar görmeleri durumunda, tüketicilerin hiçbir korumaya sahip olamayacaklarını bildirdiler.

Son dönemlerde kripto para fiyatlarındaki dikkat çekici dalgalanmaların insanların varlık güvenliğini ciddi ölçüde tehlike altına attığını ve bu durumun normal ekonomik düzeni bozduğunu açıkladılar.

Cambridge araştırmacılarına göre Bitcoin madenciliği yaklaşık yüzde 65 oranında Çin’de gerçekleştiriliyor. 2060 yılına kadar karbon nötr olmayı ve 2030’dan önce dünyadaki en yüksek CO2 emisyonlarına ulaşmayı hedefleyen Çin, bu nedenle 2019’dan bu yana madencilerin faaliyetlerini kısıtlamak için çeşitli yönergeler yayınlıyor. Bu hafta gelen açıklamalar da mevcut politikaların devamı niteliği taşıyor.

Yatırım tavsiyesi değildir.

https://shiftdelete.net/kripto-paralar-icin-kara-pazar-iste-korkutan-dusus

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...