2023 yılının kelimesi: Authentic

Share

Yılın kelimesi olarak seçilen “authentic,” yani özgün ve gerçek anlamına gelen kelime, Amerika’nın köklü sözlük yayıncısı Merriam-Webster tarafından belirlendi. Bu seçimin temelinde, özellikle sosyal medya, kimlik, ünlüler ve yapay zeka gibi konulardaki artan konuşmalar ve hikayelerin etkili olduğu belirtiliyor.

“Authentic” kelimesi, birçok anlam içeriyor; özgün, hakiki, gerçek, güvenilir, esas, orijinal, otantik, geçerli, inanılır… Bu kapsamlı anlam yelpazesi, kelimenin aramalarında gözlemlenen artışın ana nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Neden “authentic”?
Kelimenin “yanlış veya taklit olmayan,” “gerçeklik payı olan” anlamlarını taşıması, günümüzde giderek belirsizleşen gerçeklik sınırları ve bu konudaki tartışmaların bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Özellikle yapay zekanın hayatımıza etki etmesiyle, neyin gerçek olduğu ve olmadığı konusu daha da karmaşık hale geldi.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın, “İnsanlar daha gerçek olmalı” şeklindeki sosyal medya paylaşımı da, kelimenin popülerliğini destekleyen unsurlardan biri oldu.

2023’ün diğer popüler kelimeleri arasında çekicilik ve karizmayı ifade eden “rizz” (charisma), taç giyme töreni anlamına gelen “coronation,” distopik dünyayı tanımlayan “dystopian,” itham etmek anlamına gelen “indict,” ve görsel ikizi ifade eden “doppelgänger” bulunuyor.

2022’nin kelimesi ise “gaslighting” olarak seçilmişti. Gaslighting, bir kişinin bilinçli olarak başkasını yanıltma ve psikolojik manipülasyonla şüphe yaratma pratiğini ifade ediyor.

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...