Çin’den Starlink alternatifi geliyor

Share

Çin, SpaceX’in Starlink uydu hizmetinden hoşlanmadığını daha önce birkaç kez dile getirmişti. Yeni haberlere göre ülke, küresel internet sağlamak, Elon Musk’ın ağını “bastırmak” ve Starlink’e alternatif olmak için rakip bir hizmet başlatmayı planlıyor.

Gelen yeni raporlar Çin’in Dünya’nın alçak yörüngesine kod adı “GW” olan devasa bir uydu ağı kurmayı planladığını söylüyor. Aktarılanlara göre yeni kurulan China Satellite Network Group Co. aracılığıyla 12.992 adet uydunun yörüngeye çıkartılması planlanıyor.

Şu anda alçak dünya yörüngesinde 3.500’den fazla Starlink uydusu var. SpaceX, 2027 yılına kadar 12.000’den fazlasına sahip olmayı ve projenin sonunda 40.000 uyduya ulaşmayı planlıyor. Çin’in uydularının ne zaman fırlatılacağından söz edilmiyor ancak GW’nin büyük olasılıkla “Starlink tamamlanmadan önce” konuşlandırılacağı belirtiliyor.

Hatta ve hatta araştırmacılar, uyduların Starlink’in henüz ulaşmadığı yörüngelere yerleştirilebileceğini söyleyerek “diğer yörünge irtifalarında fırsat ve avantaj elde edeceklerini, Starlink’i bastıracaklarını” söylüyor. Bununla birlikte Çin, Starlink uydularından endişe duyuyor ve uyduların casusluk yaptığına inanıyor. Ülke, Elon Musk’ın uydularının askeri müdahalelerde de kullanılabileceğini, bu bağlamda kapsamlı radar dahil olmak üzere Starlink uyduları etkisiz hale getirebilecek teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyor.

Çin, Starlink’in silah haline getirilmesinden endişe duysa da SpaceX, bu uyduları Ukrayna’nın askeri operasyonlarda kullanma kabiliyetini sınırladığını duyurmuştu. SpaceX, Starlink uydularının askeri iletişim için kullanılabileceğini söylese de asla saldırı amaçlı kullanılamayacağını açıklamıştı.

https://www.donanimhaber.com/anti-starlink-cin-uzaya-13-000-uydu-firlatacak--160951

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...