Disease X (X Hastalığı) nedir? Öldürücü müdür?

Share

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya liderlerini İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda bir araya gelerek COVID-19’dan 20 kat daha ölümcül olabilecek varsayımsal bir virüs olan “Disease X” ya da Türkçe adıyla “X Hastalığı” hakkında konuşmaya çağırdı. Şu an için var olmayan bu hastalığın ortaya çıkma olasılığına karşı bilim insanları ve uzmanlar, proaktif bir eylem planı oluşturarak sağlık sistemlerini bu potansiyel pandemiye karşı hazırlamayı amaçlıyorlar.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19’un aslında ilk “X Hastalığı” olabileceğini belirtiyor. Peki, Disease X nedir, nasıl bulaşır ve öldürür? İşte bu potansiyel tehlike hakkında bilinmesi gerekenler:

Disease X, bilim dünyasının gelecekte ortaya çıkabilecek ve ciddi bir uluslararası salgına yol açabilecek bilinmeyen bir patojene verdiği isimdir. DSÖ tarafından 2018’de tanımlanan bu hastalığın varlığı bilinmemekle birlikte, pandemi durumunda hızlı bir mücadele için önceden planlama yapma amacını taşımaktadır.

DSÖ’nün başlattığı araştırma ve geliştirme çalışmaları, 25 virüs ailesini ve bakteriyi incelemek üzere 300 bilim insanını bir araya getiriyor. Bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan liste içinde Disease X, potansiyel tehlikeler arasında öne çıkıyor.

Disease X’in ne olduğu şu an için tam olarak bilinmiyor, ancak uzmanlara göre solunum yolu virüsleri arasında olabileceği düşünülüyor. Bu virüs halihazırda hayvanlarda dolaşıyor olabilir ancak henüz insanlara geçiş yapmamış olabilir. Bu durum, daha önceki salgınları hatırlatan bir risk oluşturuyor.

Dünya genelinde her zaman yeni hastalıkların ortaya çıkma olasılığı bulunmakta ve bu genellikle hayvanlardan insanlara geçişle gerçekleşmektedir. Bilim insanları, gelecekteki X Hastalığı’nın, insanlarda hastalığa neden olma potansiyeline sahip olan virüs ailelerinden birinden kaynaklanabileceğine inanıyor.

X Hastalığı şu an için varsayımsal bir tehdit olabilir, ancak dünya genelindeki sağlık sistemleri bu potansiyel tehdide karşı hazırlıklı olmalıdır. COVID-19 salgınında yaşananlar, hastalığa karşı yeterince hazırlıklı olunmamasının ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösterdi.

DSÖ, gelecekteki bir salgın veya pandemiye karşı hazırlıklı olmak için erken uyarı sistemleri, sağlık altyapısı ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Dünya genelindeki uzmanlar, en kötü senaryoya karşı sağlam ve etkili bir plan üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...