Karaman’daki Madende İşler Yolunda Gitmiyor

Share

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde gerçekleşen maden faciasının üzerinden geçen 1,5 günde mahsur kalan 18 madenciye henüz ulaşılabilmiş değil.

image

Bölgeye İstanbul’dan sevk edilen ve “ahtapot” olarak anılan iki su boşaltma aracı sabah saatlerinde bölgeye yaklaşırken araçlardan biri kaza yaparak kullanılamaz hale geldi.

image

Su basan madende işçilere bir başka ulaşma yöntemi dalgıçlar da sonuç vermedi. Görüş mesafesinin 1 metre civarında kalması, olay yerinde bulunan dört dalgıcın kullanılmasını da engelledi.

Madenide şu an için 11 bir ton su bulunduğu tahmin ediliyor. Çalışmaya başlayan ahtapot ile birlikte günlük su çekme kapasitesi ise halen sadece 3 bin tonlarda.

image

Madenden olaydan önce kaçmayı başaran işçi Kerim Pınar konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Su patlamasından kirli gaz geldi. Arkadaşlar ‘kaçın’ diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. ‘Gelmeyin, kaçın’ söylediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi.

Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar mevcut. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları mevcut.

Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir lahza evvel kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık.”

Şu anki hızla devam edilmesi halinde “kurtarma” çalışmalarının zamanla yarışmaktan uzak, en az üç gün sürmesi bekleniyor.

Maden kazası sebebiyle 29 Ekim kutlamalarının bir çoğu da iptal edilmiş durumda.

Fotoğraflar: AA

You may also like...