İskoçyalı Bebekler Mukavva Kutularda Uyuyacak

Share

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya’da doğan bütün bebeklerin ailelerine, içerisinde yenidoğanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeler olan bir mukavva kutu gönderileceğini duyurdu.

Sturgeon, projeyi başlatma nedenini şöyle açıklıyor: “Her yenidoğanın temel gereksinimlerini karşılayacak bir mukavva gönderme sözü veriyoruz. Bu, dünyadaki bebek ölümü oranlarının en düşük olduğu ülke olan Finlandiya’yı örnek alarak başlattığımız bir uygulamadır.”

Finlandiya’da başlayan “maternity package” (doğum paketi) projesi 78 yıldır sosyal sigorta kapsamında uygulanıyor. Maternity package kapsamında, bebek bekleyen tüm annelere başlangıç kiti olarak giysi, bebek bezi, çarşaf ve oyuncak içeren; aynı zamanda beşik işlevi de görebilecek bir mukavva kutu gönderiliyor.

Özellikle her bebeğin bir beşik sahibi olması, ölüm oranlarının düşük olmasında önemli rol oynuyor. Finlandiyalı bebeklere 1938’de yapılan ilk kutu dağıtımının amacı, “ailesi nasıl bir sosyal çevreden olursa olsun her bebeğe eşit bir yaşama başlama imkanı sunmak” şeklinde duyurulmuştu.

İskoçya’da ilk dağıtım, yılbaşında pilot bölgelerdeki yenidoğan ailelerine teslim edilecek kutularla başlatılacak.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...