Neden Mağazaya Bir Parça İçin Girip 10 Parçayla Çıkarız?

Share

Alışveriş söz konusu olduğunda siz, en sevdiğiniz mağaza ve kredi kartınız başrolü kapmışken, tüketici psikolojisine yenik düşmemeyi öğrenmelisiniz.

ÜÇÜNCÜ PENCERE
Vitrinler bizi alışveriş için avlayan ilk noktadır ama asıl ilgimizi çeken mağazanın hemen girişinde, dışarıdan da görülebilen alana konumlandırılan parçalardır. Amaç sezonun öne çıkan en uygun fiyatlı parçalarını buraya koyarak sizi içeri davet etmek.

İÇERİYE GİRDİĞİNİZ ANDA
Yapılan araştırmalara göre mağazadan içeri girer girmez genelde sağ tarafa yönelme eğiliminde bulunuyoruz. Burası da en pahalı ya da kâr marjı yüksek olan parçaların bulunduğu yerdir.

reprez

BİR ÇANTA KAPIN
H&M, Sephora ve Ikea gibi birçok mağaza alışverişe başlamadan önce müşterilerine seçtikleri giysileri koyabilecekleri mağaza içi çanta hizmeti verir. Siz, “ne kadar düşünceliler” diye düşünürken, aslında amaç sizin daha çok alışveriş yapmanızı sağlamak. Ne de olsa koskoca bir çantayı almak istediğiniz giysilerle doldurmak kadar keyiflisi yok değil mi?

AŞAĞI VE YUKARI
Mağazada alabileceğiniz ya da alınması istenen parçalar ortalama göz hizasında konumlandırılır. Fakat bunlar genelde en pahalı olanlardır. Özellikle marketler için geçerli olan bu satış taktiğini yenmenin en kolay yolu aşağıdaki ve yukarıdaki raflarda neler olduğuna göz atmanızla mümkün.

Young woman shopping in fashion department store

ETİKET ŞEHVETİ
Biliriz ki 199 TL aslında 200 TL’dir. Peki, neden satıcılar bu ücretlendirme politikasını uygulama konusunda bu kadar inatçılar? Çoğu insanın beyni önüne gelen bir şeyi soldan sağa doğru okur. Haliyle 100’le başlayan bir fiyat okuduğunuzda küsuratına dikkat etmek yerine bunu 100 TL civarında gibi algılarsınız ve o parçayı alma ihtimaliniz daha yüksek olur.

MAĞAZADAN AYRILIRKEN
Başka bir mağazaya mı geçeceksiniz? Şimdi bahsedeceğimiz yöntem genelde alışveriş merkezleri için geçerlidir. Siz mağazadan ayrıldıktan sonra benzer bir mağaza biraz daha uzakta konumlandırılır. Böylece hedefinize doğru yol alırken birçok mağazanın önünden geçme ve vitrinlerin albenisine kapılma olasılığınız artar.

shutterstock_182000288

IŞILTILI PARLAKLIK
Tüketici psikolojisi üstüne çalışan uzmanlar, açık renk ve parlak olan vitrinlerin tüketicilerin daha çok ilgisini çektiğini kanıtladı. Çoğu mağazanın özellikle vitrinlerinde parlak ışıklar kullanmayı tercih etmesinin nedeni de bu. İlgimizi çektiği için önce durup bakma sonra da içeriye göz atma hissi doğruyor.

KÖŞEYE SIKIŞTINIZ
Aksesuar gibi kâr marjı yüksek olup satın alması ekonomik yönden daha kolay olan ürünler genelde mağaza içindeki koridorların sonuna doğru konumlandırılır. Mağazayı gezerken, aksesuarların bulunduğu bir köşeye geldiğinizde daha yavaşlarsınız ve dikkatinizi daha çok verirsiniz. Zaten bu köşeler sizi yavaşlatmak ve ilginizi çekip daha çok tüketim yapmanız için varlar.

PROVA ODASINA GİDERKEN
Bazen öyle bir psikolojide olursunuz ki prova odalarında kuyruk beklemek yerine beğendiğiniz her şeyi alır, sonra evde dener ve olmayanları iade edersiniz. Ama normalde seçtiğiniz giysileri denemek üzere prova odalarına doğru yol alırken, ne şanslı hissedersiniz ki yol üstünde beğendiğiniz birkaç parça daha bulursunuz. Sizce de her seferinde bunu yaşıyor olmanız tesadüf olabilir mi?

women-shopping-new-home-sales-training-marketing-coaching

SEPET DOLUSU
Bazı ürünler sepetler içine dağınık olarak yerleştirilir. Mağazadaki sepetlerde bulunan ürünlerde genelde iki al, bir öde gibi çeşitli promosyonlar yapılır. Sizi kendisine mıknatıs gibi çeker ve adeta hazine arıyormuşçasına sepetin içine dalıverirsiniz. Uygun fiyata bulduğunuz hissini veren bu ürünler alışverişteki parça sayınızı artırır ve daha çok tüketmenize neden olur.

ÇIKIŞ YAPARKEN
Ödemeyi yapıp yolunuza devam etmeye hazır mısınız? O kadar hızlı değil, sakin olun. Genelde kasa kuyruğunun etrafı cüzdan, şal gibi daha uygun fiyata alabileceğiniz ürünlerle çevrilidir. Haliyle kuyrukta beklerken, sağınızda solunuzda duran ürünleri karıştırmaya başlarsınız ve satın alma eğiliminde olursunuz.

RS11653_133944228

DOKUN BANA
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir parçayı almadan önce ona dokunuyor olmak bizim o parçaya ne kadar ödemek istediğimizi etkiliyor. Apple, bunu çok iyi biliyor. Satış için masaların üstüne yerleştirilen bilgisayarların ekranı 70 derece kadar açılarak sergilenir. Onu gördüğünüzde ne yaparsınız? Hemen ekranı tam açıp bilgisayara dokunmaya ve keşfetmeye başlarsınız.

DAHA UCUZ ALDANMACASI
Birbirine çok benzeyen iki ayakkabı düşünün. Daha kaliteli, diğerine göre 40 TL daha yüksek fiyata sahip. Haliyle sizdeki algı, “daha ucuz olanı almak yerine, 40 TL vereyim daha kalitelisi olsun” olur. Ne var ki daha fazla tüketmeniz için yapılan taktiklerden biridir bu.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...