Suyla Çalışan Pil Yapıldı

Share

Bilim insanları havadan ve sudan enerji elde edebilen özel bir pil tasarımı geliştirdi.

274018-battery

Penn State Üniversitesi’ndeki bilim insanları, içinde farklı CO2 çözeltileri barındıran su hücreleri bulunduran bir pil tasarımı kullanarak eleketrik elde etmeyi başardılar. Üstelik, benzer çalışmalara oranla yüzlerce kat daha fazla enerji elde edebildiler.

Farklı CO2 konsantrasyonuna sahip su hücreleri arasında karışmalarını engelleyecek şekilde ince bir zar bulunuyor. Zar iki sıvının karışmasını engellerken ion geçişine izin veriyor. Böylece şon akışıyla beraber pilde elektrik akımı oluşuyor. İon akışı durduğunda bataryaları tekrar suyla doldurmak yeterli oluyor.

Üniversitedeki araştırmacılar, pilde performans kaybı yaşanana kadar tankları 50 kez yeniden doldurabildiklerini de keşfettiler. Çalışmalar devam ettikçe bu sayının artacağı düşünülüyor. Böylece uzun süre sadece suyla çalışan piller üretmek mümkün olacak.

CNN

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...