Tüm Gün Oturmak, Ömrümüzden Çalıyor!

Share

Tüm gün oturmanın sağlığına zerre fayda sağlamadığını biliyorsun. Fakat Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, tüm gün oturmanın zararlarının sandığımızdan çok daha fazla olduğunu keşfetti.

frustration

Çalışma kapsamında, 1.481 yaşlı kadına akselerometre takıldı ve hareketleri ölçüldü. Ardından, günün ne kadarını oturarak geçirdikleri soruldu. Sonrasında ise katılımcıların DNA’larında bulunan telomerler uzunlukları ölçüldü.

Elde edilen sonuçlara göre, günün 10 saatinden fazlasını oturarak geçiren kadınların telomer uzunluklarının ciddi derecede daha kısa olduğu ortaya çıktı. Araştırma her ne kadar kadınlar üzerinde yapılmış olsa da sonuçların erkekler için de geçerli olacağı belirtiliyor.

Telomer kısalmasının nedenleri arasında oturmanın yanı sıra enflamasyon ve oksidatif stres de bulunuyor. Telomer kısalması ise ömrünün kısalması demek. Hatta telomer kısalması, sana 8 yıl yaşlandırabilir. Yani ömründen çaldığı miktar, sandığından çok daha fazla!

Tüm bunların ilacı ise fiziksel aktivite. Gün içerisinde daha fazla aktif olarak telomer kısalmasını önleyebilir, bu sayede kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, erken ölüm ve kanser gibi sorunları da bertaraf edebilirsin.

6516462877_476af86633_b

Masana ya da koltuğuna gömülme. Haftada en az 2.5 saat egzersiz yap. Aktif yaşamdan vazgeçme. Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşa.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...