Mutlu Rüyalar…

Share

“Bu yazı bir şarkıya ithaf edilmiştir.”

image

Rüyalar ilginçtir. Bazen en büyük hayalimiz, bazen en büyük korkumuz; hepsi uyuduğumuz zaman su yüzüne çıkıverir. Gözlerimizi kapattığımız ve derin bir uykuya geçiş yaptığımız o saniyelerde savunma mekanizmamız yerle bir olur. Kendimize yasakladığımız bütün hayaller ortalığa saçılıverir. Sonra bir de bakarız hayaletlerimiz ve hayal ettiklerimiz aynı çatının altına toplanmışlar. Olmasını istediklerimiz ve olmasından korktuğumuz her şey iç içe geçmiş vaziyette rüyalarımızı süsler.

Bilinçaltı, tam olarak böyle bir şey. Bilinçaltı denilince yanına büyük harflerle TEHLİKE yazasım geliyor. Olmadık zamanlarda olmadık yerlerde patlak veriyor. Rüyalarımızı allıyor, pulluyor, süslüyor ve en güzel yerinde kısa bir bilinç kaybı yaşatarak ‘pat’ diye gerçek dünyanın kollarına atıveriyor. Acımasızsın bilinçaltı, acımasız!

Rüyalar, gizemlidir esrarengizdir ve çoğu zaman bilinçaltımızla iş birliği halindedirler. Rakiplerimiz güçlü, hatta kaybetmeye mahkûmuz onların karşısında. Tabii ilerleyen yıllarda uyumadan hayatta kalmanın yolunu bulabilirse bilim adamları, her şey tersine de dönebilir. Ama o zamana kadar, rüyalarımızı yaşamaya devam edeceğiz. Belki bir gün rüyalara hükmetmeyi de öğrenebiliriz kim bilir…

Şimdi gelelim yazının başında not düştüğüm cümleye. Bu kadar rüyadan bahsetmemizin sebebi var tabii. Güzel bir sebep aslında… Bu sebebin adı, Dream a little dream of me adlı bir şarkı.

Hayatta dinleyebileceğimiz en güzel şarkılardan biridir. Hüzün verir, umut verir, hayat verir. Gerçekten bunları yapabilir bir şarkı. İşin sırrı ritimde… Ritmi duyduğunuz zaman kendinizi bırakıveriyorsunuz sanki bir rüyanın içine düşmüşçesine. Tıpkı Harikalar Diyarı’na yolculuk yapan Alice gibi. Sihirli bir yudum rüya ve bambaşka dünyadasınız. Bu konuda şarkıların gücü yadsınamaz. Az evvel bahsettiğim şarkı da -Dream a little dream of me- öyle bir güce sahiptir, sizi alır yıldızların arasına götürüverir.

Şarkı özetle ‘rüyanda beni gör’ diyerek dünyanın en güzel ricasında bulunuyor. Tüm bu bilinçaltı, hayaller, korkular… İşte bu cümleyle somutlaşıyor. Şarkıyı dinlediyseniz (veya dinlerseniz) ne demek istediğim hakkında fikir yürütebilirsiniz. Şarkının adı çok tatlı, ‘Rüyanda beni gör’ ya da ‘Rüyalarında bana da yer aç’ gibi bir anlamı var. Dinlediğimiz şarkıların hikâyeleri, sözleri bize bir şeyler anlatmak ister. Gerçekten duymak isterseniz siz de ortak olabilirsiniz bu şarkıların yazılmasına eşlik eden duygulara.

Dream a little dream of me, ilk olarak Louis Armstrong ve Ella Fitzgerald tarafından seslendirilmiş. Caz müziğin dehalarından böyle bir şarkıyı dinlemek çok güzel olsa da The Mamas & The Papas grubunun yorumu dünyalara değişilmez. Şarkı sevilen grup sayesinde en parlak dönemini yaşamış ki bana göre hala yaşıyor ve dinleyenler de bu parlaklıktan nasibini alıyor.

Farz edin ki bu bir rüya… Mutlu rüyalar.

Neval Kurtulmuş

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...