Uzay Treniyle İki Günde Mars

Share

Güneş Ekspresi (Solar Express) adı verilen ‘uzay treni’ saniyede 3000 km hızla gökleri turlayacak.

Tasarımcı Charles Bombardier’in yeni hedefi Mars’a 2 günde ulaşabilecek bir tren geliştirmek.

Uzay yolculuğunun en fazla maliyet gerektiren alanları hızlanma ve yavaşlama aşamaları. Bu aşamalarda kullanılan yakıtın elde edilmesi ve taşınması uzay seyahatini en fazla kısıtlayan noktalardan birisi. Bombardier’in bu probleme bulduğu çözüm ise uzay treninin hiç durmadan hareket etmesi. Böylece bir kere hız kazanan araç, uzayın sürtünmesiz ortamından yararlanarak bir daha enerjiye ihtiyaç duymayacak. Trenin saniyede 3000 km hıza ulaşması için öncelikle günümüzde uzay seyahati için kullanılan roketler kullanılacak. Daha sonra Güneş sistemindeki gezegenlerin yer çekiminden faydalanılarak maksimum hıza ulaşılacak.

37 saatte Mars’a, 2 dakikada Ay’a

Bombardier, sürekli hareket halinde olan bu trene, Güneş sistemindeki gezegenlerden kapsüllerin ekleneceğini ve hedeflenen gezegene varıldığında bu kapsüllerin bırakılacağını söylüyor. Bu şekilde Dünya’dan Ay’a 2 dakikada, Mars’a 37 saatte, en uzak gezegen Neptün’e ise 18 Günde ulaşılabilecek. NASA’nın bugünkü teknolojisiyle Mars’a ulaşmak yaklaşık 260 gün sürüyor. Neptün’e gönderdiğimiz ilk uzay aracı Voyager 2 ise yaklaşık 12 yılda bu mesafeyi kat edebilmişti.

Trenin uzay seyahati sırasında Güneş enerjisini toplayıp lazerler aracılığıyla bir merkeze iletmesi, yakınından geçtiği kuyruklu yıldızlardan ve uydulardan topladığı suyu trendekiler için kullanması hatta bu suyu hidrojen ve yakıt üretimi için kullanması gibi yaratıcı fikirler de ortaya atıldı.

Henüz çözümü olmayan problemler

Şu anda teori aşamasında olan bu aracın ortaya koyduğu pek çok problem de var. En ciddi sorun bu boyutta bir projenin nasıl kontrol altında tutulacağı. Pek çok karmaşık değişkeni olan projeyi çalışabilir hale getirmek için yıllar süren incelemeler yapılması gerekiyor. Ayrıca Güneş Ekspresi teoride mümkün olsa bile böyle bir yapıyı uzaya inşa etmek, yakıttan elde edilecek tasarruftan daha fazla bir maliyete sahip olabilir. Yolcuların gezegenlerden trene nasıl inip bineceği de ayrı bir soru işareti.

Yine de günümüzde oldukça masraflı ve zor olan uzay seyahati için alternatif çözüm önerilerinin ortaya çıkması, yeni uygulamalar geliştirilmesi için önemli bir gelişme.

Dünya Halleri

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...