Serinletici Sinema Kulübü: Footloose

Share

Serinletici Sinema Kulübü’nde bu hafta 80’li yıllara; kasetlerin ve güzel müziklerin ortalığı kasıp kavurduğu zamanlara doğru güzel bir yolculuğa çıkıyoruz. 1984 yapımı Footloose filmi, unuttuğumuz ve bize unutturulmak istenen tüm iyi şeyleri tekrar hatırlamamızı sağlayacak!
Eğer hazırsanız, hadi biraz danstan bahsedelim!

7HEcly0mL8ElQCMKkc6vLdXhc85

Merhaba küçük şirin kasaba.
Ren McCormack ve annesi, Chicago gibi ışıklı bir şehri arkalarında bırakıp sessiz sakin bir kasabaya taşınmışlardı. Kasabanın sessizliği huzurdan değil,  yıllardır süregelen yasaklardan kaynaklanıyordu. Burası görünüşte kendi halinde bir kasabaydı ve öyle kalmalıydı. Değişiklik yasaktı, yenilik yasaktı, müzik yasaktı ve dans etmek yasaktı! Yasaklarla arası pek de iyi olmayan Ren, bu kasaba için adeta biçilmiş kaftandı(!).

fhd984FLE_Kevin_Bacon_001

Bedeni ve aklı karıştıran müzik: Rock and roll!
Kasabanın ve okulun yeni çocuğu Ren, yaşamındaki değişikliklere uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da bu kasabada dans etmenin yasak olduğunu anlamaya çalışıyordu. Aldığı ilk cevap ise Rahip Shaw Moore olmuştu. Rahip Shaw, rock and roll denilen müstehcen müziğin, gevşek ahlakı beraberinde getirdiğini savunanların başında geliyordu. Bu akıl almaz düşünceleri benimseyen kasaba halkı, rahip ne derse yapıyor; aksini sorgulamayı aklına dahi getirmiyordu.

21501_footloose-84

Trajik kaza, trajikomik zihniyet…
Rahibin ‘tutucu zihniyeti’ bu kadar ateşli bir şekilde savunmasının altında trajik bir kaza yatıyordu. Beş altı yıl önce bir araba kazasında kendi oğlunun da aralarında bulunduğu birkaç çocuk ölmüştü ve bunun üzerine müzik, içki ve dans yasaklanmıştı. Çünkü hepsi günahtı ve bu kasabada günaha yer yoktu. Eğer bu kötülükler kasabadan uzak tutulabilirse bir daha böyle büyük acılar da yaşanmazdı. Peki ama yasaklar bir çözüm müydü yoksa sorunun ta kendisi miydi?

257f235e-fe2b-4651-a254-384d5cb27240

Sorarız size: Yasak da neymiş?
Ren, hiç vakit kaybetmeden kasabanın ‘böyle gelmiş böyle gider’ mantığına karşı müthiş bir özgürlük savaşı açmıştı. Yasak onun umurunda bile değildi. Eğer canı müziği son ses açıp dans etmek istiyorsa, e-der-di. İşte bu kadar basitti.

Ve ne yazık ki hiçbir şey o kadar basit değildi. Tarihte hiçbir zafer, uğraş verilmeden kazanılmamıştı ve Ren de büyük bir mücadele etmeden hiçbir şey kazanamayacaktı.

fhd-fle-kevin-bacon-footloose-1565725880 (1)

Bu kahraman özgürlük peşinde!
Bu büyük mücadelesinde Ren’e destek olanlar da vardı, onu isyankar bulanlar da… Aslında haklıydılar, içten içe isyan ediyordu Ren. Bedenine sığmayan kocaman bir ruhu vardı. Bu ruh ancak dans ve müzik ile huzur buluyordu ve Ren hayatının sonuna dek nefessiz kalana kadar dans etmek istiyordu. Bu onun yaşam felsefesiydi.

1500x700px-LL-b3a40469_footyya

Bu kasabanın biraz cesarete ihtiyacı var!
Sadece Ren değil kasabadaki diğer gençler de Ren’in aykırı düşüncelerini paylaşıyordu. Başta rahibin kızı Ariel olmak üzere tüm lise son sınıf öğrencileri bir balo ile bu sessiz kasabayı şenlendirme niyetindeydiler. Ariel’ın başka bir niyeti daha vardı: Ren’in onu fark etmesini sağlamak…

foot2

Gülme zamanı, ağlama zamanı, yas tutma zamanı,dans etme zamanı…
Hayatımızın içinden bazen kahkaha, bazen ise hüzün taşar. Bazen kafamızı yastığa gömüp hıçkıra hıçkıra ağlamak isteriz, bazen de müziğin sesini sonuna kadar açıp dans etmek. Bazen hiç susmadan konuşuruz, ve ne yazık ki bazen öyle bir an gelir ki insanların konuşacakları tükenir.

Bu size engel olmasın. Ne olursa olsun söylemek istediklerinizi söyleyin. Öylesine vazgeçmeyin her şeyden. Mücadele edin. Ren’den, Ralph’ten, Chuck Noland’tan, Miss Pettigrew’dan, Hachiko’dan, Eddie The Eagle’dan ve daha nice sinema kulübü kahramanımızdan ilham alın.

maxresdefault (1)u

Unutmayın, bu bizim yaşamımız.

Ve artık dans etme zamanımız geldi!

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

 

Fragmansız bir dünya mı? -Asla!

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...