F1: 2018 Avustralya GP’sinin galibi Vettel!

Share

2018 Formula 1 Şampiyonası’nın ilk yarışı olan Avustralya GP’de kazanan isim Ferrari pilotu Sebastian Vettel oldu.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Lewis Hamilton, pit stoplara kadar yerini rahat bir şekilde korumayı başardı. Pit stoplardan sonra ana rakibi Kimi Raikkonen’in önünde yer alan Hamilton, Haas pilotu Romain Grosjean’ın yaşadığı sorunla pist üstünde kalıp Sanal Güvenlik Aracı’na sebep olmasının ardından hayal kırıklığı yaşadı.

Yarışın başından itibaren 3. sırada olan Sebastian Vettel, öndeki iki isimle aynı anda pite girmeyerek yola devam etti. Lider durumda olan Vettel, sanal güvenlik aracı avantajını kullanarak pite geldi ve lider olarak geri dönmeyi başardı.

Sanal güvenlik aracından sonra yarışa güvenlik aracı girdi Haas aracı ancak bu şekilde yerinden kaldırılabildi.

Yarış yeniden başladıktan sonra lider Vettel ile 2. sıradaki Hamilton, kısa sürede arkadaki gruptan koptular ve 1 sn civarında mücadeleyi sürdürdüler. Ancak Hamilton, gerçekçi bir geçiş şansı yakalayamadı ve bir ara ufak bir hata yaparak farkın açılmasına neden oldu. Hamilton farkı kapatmayı bir kez daha denese de çok geçmeden motorunu kısarak yerine razı oldu.

Yaşananların ardından Vettel, sezonun ilk yarışı olan Avustralya GP’yi kazanmayı başardı. Hamilton, sezona ikincilikle başlarken podyumu tamamlayan isim Ferrari’den Kimi Raikkonen oldu. Raikkonen, son bölümde uzun süre Red Bull’dan Daniel Ricciardo’nun baskısına maruz kalsa da yerini korumayı başardı. Ricciardo, bir kez daha kendi evinde podyuma çıkamamış oldu.

Yarışı 5. sırada tamamlayan isim McLaren’dan Fernando Alonso oldu. Yarışa 10. sıradan başlayan Alonso, ilk başta pek yükselemese de Vettel gibi geç pit stopla sanal güvenlik aracından faydalanarak 5. sıraya kadar yükseldi. Alonso, yarışın kalan bölümünde Red Bull’dan Max Verstappen’in büyük baskısına maruz kalsa da yerini korumayı başardı.

Yarışa ters lastik stratejisi ile 4. sıradan başlayan Verstappen, ilk virajda Haas’tan Kevin Magnussen’e geçildi ve kendisi için yarışın kalanını belirleyen olay bu oldu. Alonso’yu bir türlü geçmeyi başaramayan ve ön gruptan kopan Verstappen, bir ara ilk virajda spin attı ve 8. sıraya kadar geriledi. Sanal güvenlik aracı periyodu ve Haas pilotlarının yaşadıklarının ardından Verstappen 6. sırada yarışı tamamlamış oldu.

Yarışın son bölümünde Alonso’nun arkasında bir tren oluştu. Verstappen onu takip eden isim olurken onun arkasında Renault pilotu Nico Hulkenberg ile Mercedes’ten Valtteri Bottas yer aldılar. Hiç kimse geçiş yapamayınca yerlerine razı olmak zorunda kaldılar. Hulkenberg, güçlü bir şekilde geçirdiği yarışı 7. sırada tamamlarken 15. sıradan başlayan Bottas, pek beklenen yükselişi gerçekleştiremedi ve 8. oldu.

Renault motoru ile yeni bir döneme başlayan McLaren, Stoffel Vandoorne’un 9. olması ile çifte puan kazanmış oldu. Avustralya’da son puanın sahibi Renault’dan Carlos Sainz oldu. Bir ara midesinin bulandığını söyleyen Sainz, yarışı tamamlamayı başardı ve Renault da böylece çifte puan almayı başardı. Bu sonuçlarla ilk 10’da sadece 5 takımın pilotları yer almış oldu.

Geçen senenin 4. hızlı takımı Force India, sezona pek iyi başlayamadı. Sıralamaların ardından Force India pilotları yarışta da pek varlık gösteremediler. Sergio Perez 11. olurken takım arkadaşı Esteban Ocon 12. oldu.

Alfa Romeo Sauber ile Formula 1’de ilk yarışına çıkan Charles Leclerc, sorunlardan uzak durarak 13. olurken yarışı tamamlayan son isimler Williams’tan Lance Stroll ile Toro Rosso’dan Brendon Hartley oldular. Startın ardından ilk viraja gelirken lastiklerini yakan ve turun sonunda pite gelen Hartley, yarışın orta bölümünde yediği turu geri almasına rağmen yarış sonunda yine tur yemekten kurtulamadı.

Yarışta en büyük hayal kırıklığını Haas pilotları Kevin Magnussen ve Romain Grosjean yaşadılar. İlk pit stoplara kadar 4 ve 5. sıradaki yerlerini koruyan Haas pilotları, pit stopta sol arka lastikte yaşanan sorunların ardından piste çıktıklarında yavaşladılar ve yarışa büyük bir hayal kırıklığı ile veda ettiler.

Yarış dışı kalan diğer isimler Toro Rosso’dan Pierre Gasly, Sauber’den Marcus Ericsson ve Williams’tan Sergey Sirotkin oldular.

Sezonun ilk yarışının ardından pilotlar şampiyonasında Sebastian Vettel liderliğe otururken, Ferrari takımlar şampiyonasında liderliğin sahibi oldu.

Tüm sonuçlar:

Sezonun 2. yarışı olan Bahreyn GP, 8 Nisan’da gerçekleşecek.

Motorsport

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...