Tatil dönüşü pişmanlık hissini önlemenin yolu

Share

Tatil sezonu açıldı ve planlar yapılmaya başladı bile. Danışanlarımdan ve çevremden aldığım dönüşlere göre tatile hazırlığın temelinde tatilde yapılacak olan kaçamaklar yatıyor. Elbette tatilde diyet yapın ve kendinizi sınırlayın demeyeceğim. Ama eğer hedefiniz ‘tatilde kaçamak yapmak için kilo vermek’ olursa, verdiğiniz kiloları tatilde almak da kaçınılmaz olacaktır.

Bu sebeple amacınız tatil öncesinde de tatilde de sağlıklı beslenmek ve iyi yaşamı hedeflemek olsun. Korkmayın iyi yaşamın içinde masum kaçamaklar da var.

Biliyorum tatil kural dinlemez, ama tatil için işinize yarayacak birkaç ipucu tatil sırasında daha sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlarken, tatil dönüşü de pişmanlık hissini önleyebilir.

1. Öğünleri Atlamayın
Tatillerde uyku ve yemek düzeni bozulduğu için öğünler tam saatinde yapılamıyor ve bazen kahvaltı öğlen yemeği yerine geçebiliyor. Bu durumda öğle yemeğinin saatini biraz daha ileri alıp küçük bir atıştırmalık ile geçiştirmeniz akşam yemeğinde daha kontrollü davranmanıza yardımcı olabilir. Özellikle uzun yaz akşamlarında gece yemelerine de dikkat etmek gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Düzenli öğün hem kilo kontrolünüzü kolaylaştıracak hem de daha rahat bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır.

2. Yaz Meyvelerinin Porsiyonuna dikkat edin
Yaz meyvelerin dayanılmaz güzelliğine hayır diyemeyenlerdenseniz size iyi haberlerim var. Meyveler günlük beslenme asla ihmal edilmemesi gereken olmazsa olmazlardan. Ama her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmadan meyvede de dengeli tüketim çok önemli. Yani sağlıklı besinleri de aşırı tüketirseniz bu size kilo olarak geri dönecektir. Meyveleri yeterli oranda tükettiğinizden emin olun. Karpuzu, kavunu, kirazı, eriği ve daha birçok yaz meyvesini çeşitli tutarak tüketmeye özen gösterin. Eğer ara öğün olarak tüketmek yetmiyorsa yanında peynir veya yoğurt gibi protein kaynağı bir besinle 2-3 porsiyon meyve ana öğün olarak da tercih edilebilir.

Ä°lgili resim

3. Hafif Tatlıları Seçin
Tatillerin en büyük kaçamağı genelde tatlılardan oluyor. Yaz aylarında hakkınızı daha hafif tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya dondurma gibi hafif tatlıları tercih etmek hem kalsiyum alımınızı destekler hem de sıcak yaz günlerinde serinlemenize yardımcı olur. Miktarına ve porsiyonlarına dikkat ederek, sevdiklerinizle paylaşarak haftada 1-2 kez tercih edebilirsiniz.

niño comiendo raspado ile ilgili görsel sonucu

4. Sıvı Alımını Önemseyin
Vücudumuzdaki sıvı kaybı; ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur. Yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir; terlediğinizi görmeniz şart değil! Günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin, egzersiz yaptığınız günler miktarı artırabilirsiniz. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz.

5. Düzenli Uykuyu İhmal Etmeyin
Yaz aylarında artan sosyallikle uyku düzenleri değişebiliyor. Değişen uyku düzeni kilo almanızı tetikleyebilir. Yeterince kaliteli bir uyku alamadığınızda vücudumuz açlık hormonlarını düzenlemekte zorlanır. Açlık hormonu olan ghrelin’in artması ve tokluk hormonu olan leptin’in düşmesi açlık hissetmemize yol açabilir. Yani uykusuz kaldığınızda aslında fiziksel olarak aç olmasanız bile açlık hissedebilirsiniz. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin.

Vogue

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...