Mutluluk, İskandinav usulü hayat tarzında

Share

Kişisel gelişim dünyasının yepyeni trendi sisu öğretisiyle tanışmaya hazır mısınız?

Bundan birkaç yıl önce, Danimarka’dan yayılan ‘hygge’ adlı trend tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Hayatı kaliteli yaşamanın en etkili formülünün küçük mutluluklara odaklanmak olduğunu söyleyen bu yaklaşım, kişisel gelişim alanında fırtınalar estirmişti. Ne de olsa ‘dünyanın en mutlu ülkeleri’ listesinde ilk sıralardan düşmeyen bu kuzey ülkesine kayıtsız kalmak çok mümkün değildi. Şimdiyse yüzümüzü Finlandiya’dan hayatımıza giren ‘sisu’ trendine dönüyoruz.

Finlandiya Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, ‘sisu’ başka dile çevrilmesi zor bir kavram olsa da (Finliler kavramı ‘Fin ruhu’ şeklinde yorumluyor) iyi ve kötü zamanlarda kararlı şekilde sonuç almak, yaşanan kötü tecrübelerin ardından cesaret ve inançla yaşanacak mutlu ve güzel günlere odaklanmak ve direnç olarak açıklanabilir. Kavram, Finlilerin hayatında o kadar önemli yere sahip ki bu adı taşıyan araba markaları, zırhlı araçları ve buz kırıcıları bile var.

Azmin/ Sabrın Bittiği Yerde Sisu Başlar

Finlandiya halkı için mistik anlama sahip ‘sisu’, yalnızca yakın zamanda gündemde olsa da yaklaşık 500-600 yıllık tarihe sahip. Onlar bunu zor zamanda uygulanacak strateji olarak görmenin ötesinde yaşam felsefesi veya psikolojik kas olarak değerlendiriyor. Hem fiziksel hem de psikolojik anlamda limitlerinizin, kapasitenizin tükendiğini düşündüğünüz noktada devreye ‘sisu’ giriyor. Bu nedenle kararlılığı ve duygusal zekayı aynı potada eritiyor. Son birkaç yıldır dünya genelinde yaşanan gelişmeleri düşünürsek bu yaklaşımın tüm dünya vatandaşları tarafından kabul edilmesi bizce hayati önem taşıyor.

Bu güçlendirici konsepti hayatta sizi zorlayan her türlü durumda devreye sokabilirsiniz. Çalıştığınız şirketin küçülmesi nedeniyle işten çıkarılmanız durumunda yeni iş aramaya başladığınızda, kötü geçen ayrılığın ardından romantik ilişkiler dünyasına geri dönmeye karar verdiğinizde, bir saat olarak planladığınız egzersiz saatinizi iki saate uzattığınızda… Ünlülerin hayatından örnek vermemiz gerekirse Lady Gaga’nın ilk plak şirketiyle yaşadığı olumsuz tecrübelere rağmen yoluna devam etmesini, Rose McGowan’ın kimse kulak asmamasına rağmen Hollywood’daki tacizcileri ifşa etmesini, aktivist Malala Yousafzai’nin Taliban’a karşı kız çocuklarının okula gitme hakkını cesurca savunmasını bu başlık altında toplayabiliriz.

HYGGE WOMAN ile ilgili görsel sonucu

Fazlası Zarar

İnsan davranışı ve psikoloji bilimini bir arada düşündüğümüzde çok yönlü bir yaklaşımla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz ve elbette bu yaklaşımın fazlası zarar. ‘Zihinsel anlamda güçlü olmak’ kavramını ele alırken elbette azimli ve sert olmak önem taşıyor; ancak aynı zamanda obsesif şekilde davranmamak ve yolunuza devam edeceğiniz zamanı bilmek de hayati derecede mühim. Çünkü ‘sisu’ bazı durumlarda nokta koymak ve yola devam etmek anlamına geliyor. Pusulanız nedensellik ilkesi olması bu noktada anahtar bakış açısı.

HYGGE WOMAN ile ilgili görsel sonucu

Aydınlanma Zamanı

‘Sisu’, şartlar ne kadar zor olursa olsun gerekli olanı yapmak anlamına geliyor. Sessiz kalmanın daha kolay ve güvenli olduğu anlarda cesaretin üstünlüğünü vurguluyor. Bu nedenle ‘sisu’ yapabilecekleriniz, yapmanız gerekenler ve karşınıza çıkan fırsatlar gibi konuları yepyeni bir bakış açısıyla değerlendirmenizi sağlıyor. Yaşadığınız sorunlar karşısında içinizde bir yerde onlarla baş edebilecek gücü barındırdığınızı söyleyen yaklaşım, algınızın en karanlık köşelerine ışık tutuyor. İçinde bulunduğunuz şartlar nedeniyle karanlıklar içinde kaybolduğunuzu hissetseniz de ‘sisu’ sayesinde ışığa bir adım daha yaklaşmanızı sağlıyor.

HYGGE WOMAN ile ilgili görsel sonucu

Sisu Öğretisini Hayata Geçirmek için:

Uzun Mesafe Koşun
Bu limitlerinizi zorlama alışkanlığı edinmenize yardımcı olur.

Tecrübelerinizi Düşünün
Bugüne dek ‘sisu’ felsefesini uygulamayı başardığınız anları gözden geçirin. Zorlukların üstesinden gelmeyi başarabildiğinizi görmek, kırmızı alarm butonu çalmaya başladığında size gücünüzü hatırlatabilir.

Başka Örnekleri Göz Önünde Bulundurun
Ünlüler, aile bireyleriniz, arkadaşlarınız… ‘Onlar yapabiliyorsa ben de yaparım’ düşüncesinin tohumlarını zihninize ekebilir.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...