Bir Noel Şarkısı – Charles Dickens

Share

Bana göre her yaştan kişinin okuması gereken bir kitap. Kitabın içine serpiştirilmiş mesaj çok hoşuma gitti. Noel Şarkısı’nın mutlulukla çınladığı ancak bunu farkına varmayan -ya da varmak istemeyen- Ebenezer Scrooge’un yaşadıklarına şahit olacaksınız.

Scrooge aksi, mutsuz, kimseyi sevmeyen, cimri ve Noel’e inanmayan bir ihtiyardır. Hayatı bir Noel gecesi onu ziyarete gelen ölmüş arkadaşı Marley’in hayaletinin onu uyarmaya gelmesi ile değişecektir. Ona, ziyaretine gelen üç hayaletten bahsederek ve son şansını değerlendirmesini dileyerek gider. Ziyaretine gelen üç hayalet geçmişi, şimdiyi ve geleceği yansıtarak ona görmekten hoşlanmayacağı sahneler gösterirler. Bazı sahnelerde pişmanlığı, bazı sahnelerde hüznü, bazılarında geçmişin güzelliğini tadacaktır Scrooge.

Tanrı’ya olan inancın isanlar üzerindeki etkisini de okuyorsunuz. Noel Hristiyanlar için önemli bir bayramdır ve bunu da kitapta hissedeceksiniz.

Yazarın dilinin çok seviyorum. Sizinle konuşuyormuş gibi yazmış bu kitabı. Bize anlatacaklarını dinlememizi ve hayata bir kere geldiğimizi sunmak istemiş. Bu güzel hayatı kinle, bencillikle, nefretle, paragözlülük ile geçirmektense etrafımıza yapacağımız iyiliklerin farkına varmamızı öğütlüyor. İyilik yaptıkça içimizdeki sevgi büyüyerek etrafımıza yayılacak, kendimizi huzurlu hissedeceğiz. Hayatımızın kıymetini bilerek yaşamamız ve ileride pişman olmadan yaşamak için şimdinin güzelliklerini en iyi şekilde hayatımınız merkezine koymalıyız. Bunu da iyilik, sevgi ve hoşgörü ile yaparız.

Ben kitabı dinleyerek oldum. Sanki biri bana güzel bir masal anlatıyor gibi hissettim. Betimlemeler ile kendimi Scrooge ile gezerken buldum. Scrooge’un geçmiş, şimdi ve gelecekten öğrendiklerini kendi hayatınıza düşünerek aktarmanızı isterim. Geçmişi güzellikle hatırlayıp şimdinin içtenliği ile yaşayıp geleceğin belirsizliklerinden korkmadan, güzel olacağını umut ederek, insanları severek yaşamanızı dilerim.

Unutmayın bu hayata bir kere geliyoruz. Bu hayatı en güzel şekilde yaşamak gerekiyor.

Bu kitabı mutlaka okumalısınız.

“Dünyada, kahkaha ve keyif kadar karşı konulamaz derecede bulaşıcı etki yapan hiçbir şey yoktur.”

“Bu oğlan cehalet, kız ise yoksulluk. Onlardan ve onlar gibilerden koru kendini. Ama özellikle oğlandan koru, çünkü alnında ‘insanlığın sonu’ diye yazdığını görüyorum.”

“Önemli olan elin ağır olup bırakıldığında düşmesi değil. Önemli olan yüreğin ve nabzın susması da değil. Önemli olan o elin hayatta iken cömert ve doğru oluşu, yüreğin cesur, sıcak ve yumuşak oluşu.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...