Neden bazı insanları daha sempatik buluyoruz?

Share

Genel anlamda nasıl insanlardan hoşlanırsınız? Eğlenceli, nazik, dürüst, belki de zeki? Peki hiç kusurlu insanlardan hoşlandığınızı düşündünüz mü? Uzmanların bu konuda ilgi çeken fikirleri var ve buna bir noktada hak vereceğinize eminiz!

Gerçek şu ki herkes hakkında aynı hisleri beslememiz mümkün değil. Bazı insanlar bizde olumsuz hisler bırakırken, bazılarını “iyi biri” olarak tanımlamaktan ve onlara sempati beslemekten geri duramıyoruz. Peki bunun ardındaki neden nedir?

Bazı uzmanlar bu durumun nedenini merak ediyor ve birçok araştırmanın sonucunda insanları karşı konulamaz kılan şeyin, kişinin kusurları olduğunu düşünüyorlar. Hatta bu teorinin uzun yıllardır bilinen bir adı bile var: Pratfall etkisi!

Pratfall etkisine göre, görünebilir hatalar yapan ve pek de mükemmel olmayan insanların sevilme ihtimali daha yüksektir. Uzmanlar insan ilişkilerinde kusursuzluğun, insanların gözünü korkutarak onları mükemmel kişilerden itici bir güç haline getirdiğini düşünüyor. Çünkü genel olarak mükemmel olmayan ve kendimizle kıyaslamadığımız kişileri daha sempatik buluyor, onlarla daha kolay bağ kurabiliyoruz.

Bu sonuçtan yola çıkarak romantik komedi klişelerinde uzun yıllardır süregelen sakar ve sevimli karakterler nihayet bir açıklamaya kavuşuyor gibi görünüyor, ne dersiniz?

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...