İkizler, Daha Uzun Yaşıyorlar

Share

İkizler günümüzde birçok araştırmanın konusu olmaya devam ederken, yaşam süreleri ile ilgili yapılan bir araştırma oldukça ilgi çekeceğe benziyor.

Analizlerin sonuçlarına göre, ikiz olarak doğan insanlar tek olarak doğan kadın ve erkeklerden daha uzun yaşıyorlar.

Araştırmacılara göre sonuçların böyle çıkmasının ikizlerin içinde bulundukları sosyal çevreyle de alakalı olabilir. İyi bir evlilik hayatı, arkadaşlar, sevecen bir aile ve kardeşler arası ilişki de ikizlerin sağlıklarını olumlu yönde etkileyebilir ve yaşam sürelerini uzatabilir.

İkizlerin uzun yaşamalarının sebebi ne?

Durumun sadece genetik değil, aynı zamanda sosyal ilişkilerin yaşam kalitesine olumlu etki edebileceğini vurgulayan Sharrow, bu sebeple ikizlerin toplumun geri kalanına göre daha şanslı olduklarını vurguluyor. Dünyaya bir kardeşle ve özellikle sizinle tıpatıp aynı biriyle gelmiş olmanızın sizi daha sosyal ve iletişime açık hale getirdiği bilinen bir gerçek. Bu sebeple hem kardeşi hem de geliştirdiği sosyal yönü sayesinde arkadaşları kötü zamanlarda onlarla birlikte olurken, yaşam boyu ikizlerle beraber olan insanların onları duygusal ve zihinsel olarak destekleyerek yaşam ömürlerini uzatabilecekleri düşünülüyor.

İstatiksel çalışan Sharrow ve yardımcısı James Anderson, inceledikleri ikizlerin sağlık durumlarına, geçirdikleri kazalara ve yaşlanma süreçlerine yakından dikkat ediyorlar. Ölüm sebeplerini bu maddelere göre gruplarken kadın ikizlerin yaşam sürelerinin erkeklerden daha kısa olduğunu ve sebebinin orta yaş sonrası yakalandıkları hastalıklar olduğunu söylüyorlar. Genel orana bakınca kümülatif bir etki yaratan oranlar sonucunda ikiz olarak doğan erkeklerin daha uzun yaşadıklarını belirtiyorlar. Hastalıklara yakalanma yaşları daha geç olan erkekler, toplumun geri kalanından çok daha şanslı.

Erkek tek yumurta ikizlerinin, çift yumurta ikizlerinden uzun yaşamalarının sırrı ise tek yumurta ikizlerinin çift yumurta ikizlerinden daha kuvvetli bir kardeşler arası ilişkiye sahip olduklarının kanıtlanmış olması. ‘Sizinle tıpatıp aynı olan ve sizi kollayan birinin varlığından haberdar olmanız bile size kendinizi daha iyi hissettirir. Araştırmalara göre sosyal etkileşimler ve aile bağları araştırmaların sonucunu etkileyen en önemli etmenler. Herkes bir ikize, hatta kardeşe sahip olmayabilir. Fakat sosyal yönü kuvvetli ve aile bağlarına önem veren insanların uzun bir ömre sahip olmaması için sağlık problemlerinden başka bir sebep yok gibi görünüyor.’ diyor Sharrow.

Uplifers

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...