DNA’nıza Özel Bira Bardağı

Share

Alkollü içecekler dahil olmak üzere pek çok hızlı tüketim ürünü üreten Suntory için reklam ajansı Dentsu Tokyo, halkla ilişkiler ajansı Catch Ball ve gen analiz laboratuvarı Genomedia iş birliğiyle yaratılan “DNA GLASS Project” her bireyin özel genetik bilgisini kullanarak tasarlanan bira bardaklarından oluşuyor.

Alkol toleransı, malt aromaya ya da şerbetçiotunun burukluğuna olan hassasiyet ve fiziksel ve sosyal tercihler gibi kişisel özellikler gibi bilgiler dikkate alınarak tasarımlar yaratılıyor. Böylece herkesin kendisine en uygun bardakla birasını içerek en üst düzeyde keyif alabilmesi hedefleniyor.

Bardaklar yaratılırken bir tasarım kuralı devreye giriyor. Örneğin alkol toleransı bardağın kapasitesine, malt hassasiyeti bardağın ağız kısmının çapına, şerbetçiotuna olan hassasiyet kenar kalınlığına yansıyor.

Tüm bunlar neye yarıyor? Biranın tadının daha çok çıkarılabilmesine tabii ki! Koku hassasiyeti güçlü biri geniş çaplı bardakla biranın doğal kokusunu yakalarken, kokuya daha az duyarlı olan çapı daha dar, biranın aromasını yoğunlaştıran bir bardakla içiyor.

Aynı şekilde burukluğa olan hassasiyette, buruk tada hassas olanlar kalın kenarla içerken, burukluğa daha az hassas olanlar ince kenarlı bardakla o burukluğu daha vurgulu hissediyor.

Ayrıca bunların dışında kişisel özellikler de hesaba katılıyor. Kişinin sosyalliği bardağın tasarımının karmaşıklığını belirliyor.

Dışa dönük kişilerde bardağın tasarımı daha eğlenceli bir tarza bürünürken, daha az sosyal kişilerde daha sade bir yaklaşım göze çarpıyor.

Aynı şekilde bardağın hatları da kişiyi neyin heyecanlandırdığına göre değişiyor ve bu da bardağın çizgilerini etkiliyor. Macerayı sevenler için sert hatlı, köşeli bardaklar ortaya çıkarken uyumlu ve yumuşak insanların bardaklarında yuvarlak çizgiler görülüyor.

Kendi algoritmalarını kullanan üretim süreci, tükürük yoluyla alınan DNA’nın analiziyle başlıyor. Buradan elde edilen bilgi ürün tasarımcısı Yoh Komiyama tarafından 3B bir bardak tasarımına dönüştürülüyor. Bu tasarım daha sonra 3B yazıcılarla üretiliyor. Bu sayede dünyadaki her insana özel bira bardağa üretme olanağı sunuyor, yani 7 milyar ayrı bardak!

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...