Norveç’ten Finlandiya’ya 100. Yaş Günü Hediyesi

Share

21. yüzyılda, birileri hala sınırlara duvar örmekten bahsededursun, Kuzey Avrupa’da alışılmışın dışında bir fikir yeşerdi. Norveçli jeofizikçi Bjørn Geirr Harsson, Finlandiya’nın 100. yaşı şerefine, iki ülke sınırındaki bir dağın zirvesini Finlandiya’ya vermeyi önerdi.

finlandiya-dag-hediye-norvec-2

Geirr Harsson, fikrin 1972 yılında, Norveç sınırında yerçekimiyle ilgili bir inceleme yaparken aklına geldiğini söylüyor. Finlandiya sınırları içinde bulunan dağın doruk noktası Norveç sınırları içinde kalıyor.

Bu yüzden Norveç dağın zirvesini Finlandiya’ya verirse, teoride onlara bir dağ hediye etmiş olacak ve burası Finlandiya’nın yeni en yüksek noktası olacak. Zirve, sınırdan yalnızca 31 metre uzakta.

“Dünyanın her yerinde sınırlarını büyütmek için çatışan veya savaş çıkaran ülkeler görürsünüz, ama bu olayda, Norveç toprağının küçük bir parçasını, karşılığında bir şey istemeden vermeye gönüllü oluyor.” diyor Geirr Harsson. “Bu, Norveçlilerin kalbinden Finlandiya’ya bir hediye. Yani karşılığında bir şey istemiyoruz. Yalnızca, özgür bir ülke olarak girdikleri 100. yılı kutlamak için onlara bir şey vermek istiyoruz.”

Dağın zirvesinin bulunduğu Kåfjord‘un belediye başkanı Svein Oddvar Leiros, bu hareketin ulusal sınırları için savaşan ülkelere örnek olmasını temenni ediyor. Fikir, “Doğum Günü Dağı” ismiyle bir süredir gündemde.

Bjørn Geirr Harsson‘ın fikri gözleri yaşartacak kadar iyimser ve umut dolu olsa da bir ülkenin bir ülkeye toprak vermesi hiç kolay bir prosedür değil. Norveç başbakanı hediye fikrine sıcak bakıyor fakat bunun Norveç anayasasının ilk maddesine ters düştüğünü söylüyor. Yani krallığın bölünmez ve devredilemez oluşuna…

Bu yüzden 2016’nın Ekim ayında öneri reddedilmiş. Fakat Geirr Harsson, ümidi kesecek gibi durmuyor. “Doğum Günü Dağı” üzerine çekilen bu filmin kamuoyu oluşturacağına ve devletin fikrini değiştireceğine inanıyor.

nolm.us / independent

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...