3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Share

Bugün Dünya Engelliler Günü. Engelliler bugüne kadar eylemlerle, yazıyla, sözle dile getirdikleri talepleri bir kez daha tekrarlıyor. Öte yandan pek çok vatandaş ve ünlü isim de onlara destek olmak amacıyla sosyal medya hesaplarından Engelliler Günü mesajları yayınlıyor. Peki bu özel ve anlamlı gün ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ nasıl ortaya çıktı?

Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

ENGELLİLERİN TALEPLERİ

-Herkesle eşit haklara, fırsat ve olanaklara sahip yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz.
-Nitelikli ve erişilebilir bir eğitim istiyoruz.
-Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
-Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşıma araçları, ürünler istiyoruz.

-Toplumsal yaşamda, bilimde sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak istiyoruz.
-Temsil organlarında sadece engelli sorunları için değil ülke ve dünya sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğimiz için de yer almak istiyoruz.
-Her şeyden ücretsiz ve indirimli yararlanmak değil, ilave giderlerimizi karşılayacak düzenli bir engelli aylığı almak istiyoruz.

Hürriyet

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...