Telefon mu yoksa ben mi?

Share

“Beraber film izleyelim” diye plan yapıyorsunuz. Her şey hazır. Fakat filmi izlemeye başlar başlamaz şunu fark ediyorsun: Sevgilin telefonuna gömülmüş, sınırsız oyun oynuyor. Ya da romantik bir akşam yemeğindesiniz ve menüye bakacağına Instagram ile ilgileniyor. Neler oluyor? Nedir sevgilinin telefonunu bu kadar önemli kılan şey? Hatta şöyle diyelim: Telefonunu senden daha önemli kılan şey ne?

Telefon bağımlılığı, çoğu ilişkide sıklıkla karşılaşılan bir sorun. 2015’te yapılan bir çalışmada, Amerikalılar’ın her gün ortalama 46 kez telefonunu kontrol ettikleri ortaya çıkmıştı. Rakamlar yaşa göre değişiklik gösteriyor olsa bile, yemekte ya da yatakta bile sürekli telefonumuzu kurcaladığımız için bu rakama şaşırmamak lazım.

Baylor Üniversitesi’nin çalışmasında ise, sürekli olarak telefon kontrol etmenin ilişkide tatmine ve genel mutluluğa zarar verdiği ortaya konulmuştu. Partnerinin sürekli telefonuyla ilgilendiğini gözlemleyen kişilerin ilişkilerinde tartışmaların ortaya çıktığı ve ilişkideki tatmin seviyelerinin azaldığı belirtiliyordu. İlişkideki bu olumsuz gelişmelerin ise hayatın genelindeki tatmin duygusuna zarar vererek depresyona yol açabileceğinin altı çiziliyordu.

Biz de bu meseleye eğildik ve partnerinin telefon bağımlılığı hakkında neler yapabileceğine dair yol haritalarını araştırdık.

Önce iğneyi kendine batır.

Kendini paralamadan evvel, kendi alışkanlıklarını analiz etmen gerekiyor. 7 gün boyunca, kendinin de aynı hatayı yapıp yapmadığını kontrol et. Sadece gerekli zamanlarda mı telefonunla ilgileniyorsun? Bu 7 gün boyunca telefonunu kapatmayı ya da başka bir odaya bırakmayı dene. Telefonuna bakasın geldiğinde kendini durdur ve mantıklı bir karar ver.

Ekrana bakarak geçirdiğin zaman azaldığında, partnerinin telefonu ile kurduğu ilişki daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Rahatsızlığını partnerin ile paylaşmadan önce 1 haftalık deneme süresini mutlaka uygula. Diğer insanlardan bazı şeyleri değiştirmelerini istemek kolaydır. Fakat taleplerinin benzerlerini kendin uygulayabilecek misin, önce ona bakmalısın. Eğer partnerinden değiştirmesini istediğin şeyleri kendi hayatında da değiştirebilecek bir noktadaysan, konuyu gündeme getirmeye de hazırsın demektir.

Önce konuş

Yaptığın 7 günlük deneyi partnerinle de paylaş. Kendi alışkanlıklarına ne denli dikkat ettiğini vurgula. Böylece kuracağı savunmayı zayıflatmış olursun. Seni reddedip telefonuna odaklandığında neler hissettiğini açıkla. Kendini görmezden gelinmiş ya da az değer görüyor hissettiğinden, onunla daha kaliteli zaman geçirmek istediğinden ve ilişkinizi güçlendirme arzundan bahset.

Harekete geç

Telefon kullanımı üzerine bir dizi ev kuralları getir. “Telefonsuz alanlar” ve telefonsuz aktiviteler yarat. Birbirinizi bu konuda gözlemlemeye çalışın. Aynı zamanda, sen de telefonunu bilinçli kullandığından emin ol. Snapchat, Instagram, Facebook, mesajlar ya da diğerleri kontrol edilmeyi bekleyebilir; ama ilişkin teknolojinin elinde kolaylıkla yıpranabilir.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...