Uzaylılara Türkçe Mesaj

Share

NASA’da görev yapan Türk astrofizikçi Umut Yıldız, 1977 yılında yolculuğa başlayan Voyager 1’de Türkçe bir mesajın da bulunduğunu belirtti. Mesajda 1977 yılında seslendirilen Türkçe selamlama konuşması, “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun” deniliyor.

ana gorsell

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) görev yapan Türk astrofizikçi Umut Yıldız, 5 Eylül 1977’de fırlatılan Vogayer 1 uzay aracının güneş sistemi dışında yolculuğuna devam ettiğini belirterek, “Voyager 1, ilk yıldızla ancak 40 bin yıl sonra karşılaşacak” dedi.

umut yıldız

Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, Ordu’da düzenlenen ‘Mars Robotları ve Gözlem Teknolojileri’ adlı seminerde yaptığı konuşmada, Vogayer 1 aracında dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması niyetiyle dünyadaki hayatın ve kültürlerin çeşitliliğini gösteren seçilmiş sesler ve görüntülerden oluşan bir altın plak bulunduğunu söyledi.

NASA-Voyager 1

Vogayer 1’de 115 fotoğraf, 22 müzik parçası ve 39 değişik sesin yanı sıra 55 dilde selamlamayı içeren 30 santimetrelik bakır kaplı iki altın disk bulunuyor. Mesajlar arasında 1977 yılında seslendirilen Türkçe selamlama konuşması, “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun” şeklinde seslendirilmiş.

Sesin biraz garip olması seslendiren kişinin Türkçe bilen bir yabancı olan ‘Peter Ian Kuriholm’ olmasından kaynaklanıyor. Seslendirme 1977 yılında yapıldığı için günümüzde bize garip ve ilginç geliyor.”

Kaynak: NTV

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...