Kültürel Farklar DNA’yı Etkiliyor

Share

Bilim insanları, belirli bir etnik gruba ait genetik özelliklerin şekillenmesinde kültür ve çevresel özelliklerin, kalıtımın yanında belirgin bir etkiye sahip olduğunu açıkladı.

ABD’nin Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, Latin etnik alt gruplara mensup çocuklar üzerine yaptıkları çalışmada, ‘gen metilasyonu’ adı verilen DNA’nın ifade tarzını belirleyen genetik belirteçlerin oluşumunda çevresel faktörler ve kültürel deneyimle kazanılan farklılıkların kalıtımsal farklılıklar yanında müstakilen etkili olduğunu belirledi.

916 GENETİK BELİRTEÇ TESPİT EDİLDİ

caraga_4_philippines

Araştırma için ABD genelinde Hispanik-Latin kökenli çocuklarda astım riski üzerine yapılan bir taramanın sonuçlarını inceleyen bilim insanları, seçtikleri 573 Meksikalı ve Porto Rikolu çocuk arasında genetik farklılıkları ortaya çıkaran 916 genetik belirteç tespit etti. Araştırmacılar bu farklılıklardan 520’sinin tamamen kalıtımla ilgili olduğunu, 109’unun kısmen kalıtımla açıklanabileceğini, geri kalan 205’inin ise kalıtımla açıklanmasının mümkün olmadığını belirtti.

KALITIMLA AÇIKLANAMAYAN FARKLILIKLAR

Kalıtımla açıklanamayan farklılıkların astım taramasına tabi tutulan çocuklarda annenin sigara içmesi, egzoz gazının yoğun olduğu çevrelerde yaşama ve psikolojik strese maruz kalma gibi çevresel faktörlere tekabül ettiği vurgulandı. Araştırmacılar sonuç olarak genetik farklılıkların yüzde 76 oranında kalıtıma bağlı olduğu, geri kalan bölümünün ise çevresel koşullara ve deneyime bağlı olarak şekillendiği sonucuna vardı. Araştırmanın sonuçları online ‘eLife’ dergisinde yayınlandı.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...