Serinletici Sinema Kulübü: V for Vendetta

Share

Bir rüya mı görüyoruz? Yoksa her gözümüzü açtığımızda aynı kabusa mı uyanıyoruz? Yüzümüze taktığımız maskeler bizi gizliyor mu yoksa asıl karakterimizi mi ortaya çıkarıyor? Her iyinin içinde bir kötü mü yatıyor yoksa kötülüklerden mi iyilikler doğuyor?

Serinletici Sinema Kulübü’nde haftanın filmi V for Vendetta ile aklımızdaki sorulara yanıt bulmaya çalışıyoruz.

‘Hatırla, 5 Kasım’ı hatırla.’
Yüz binden fazla insan öldürülmüştü fakat yine de istenilen sonuca ulaşılamamıştı. Üstün ırk yaratma çabasıyla toplama kampına kapatılan insanların üstünde akla hayale gelmeyecek deneyler yapılmıştı. Korkunç bir şekilde can veren deneklere istinaden 5 numaralı odadaki adam (V) hepsinden sağ çıkmayı başarmıştı. Ona ‘V’ diyorlardı.

v for vendetta fire ile ilgili görsel sonucu

İntikam alacaktı.
V, günün birinde bu kamptan kurtulmayı başarmıştı. Fırtınalı bir 5 Kasım gecesi büyük bir patlamaya sebep olmuş ve kaçmayı başarmıştı. 5 numaralı odadaki adam sonraki 5 yılını hükümete karşı intikam planları yaparak geçirmişti. Diktatör bir rejime karşı baş kaldırmaya hazırlanıyordu. 5 Kasım’da neler olduğunu çok iyi hatırlıyordu ve herkese de hatırlatmaya kararlıydı. O yüzden işe Guy Fawkes maskesi takarak başladı.

v for vendetta hero ile ilgili görsel sonucu

Sıradan bir hayat..
İngiltere hükümetinin baskıcı tutumu toplumu ayağa kaldırmıştı. Sıkı yönetim nedeniyle kontrolden çıkan halk isyan bayrağını çekmişti. İşte bu tehlikenin ortasında ortaya çıkan maskeli V, belaya bulaşmış masum bir kadının hayatını kurtarmıştı: Evey. Evey’nin ailesi hükümete karşı yaptığı eylemlerde öldürülmüştü. Ailesinin başına gelenler yüzünden korkan Evey, sıradan ve dertsiz bir hayat yaşamak istiyordu.

v for vendetta natalie ile ilgili görsel sonucu

Mücadele başladı.
Adeta maskeli bir özgürlük savaşçısına dönüşen V, intikam planına başladı. V’nin ortaya çıkışı, halkın uzun zamandır beklediği andı. İngiltere halkı kızgınlıkla sağa sola şiddet uygularken V onlara bir amaç sunmuştu. V sayesinde halkın içindeki gerçek güç ortaya çıkmıştı. Ve ayaklanma başlamıştı. Özgürlük için, insanlık için, yaşamak için verilen mücadele başlamıştı.

v for vendetta ile ilgili görsel sonucu

Bir halkın kaderi…
V’nin tek kurtardığı Evey olmayacaktı. O bir halkın kaderini değiştirmek için yola çıkmıştı. Kampta yapılan tüm testlere rağmen hayatta kalması da bunun işaretiydi. Bu ülkede hiç kimsenin kendisiyle aynı kaderi yaşamasını istemiyordu. Artık var olan düzen değişmeliydi, özgürlük tutsak edildiği yerden kurtarılmalı ve herkesin yüreğinde yer bulmalıydı.

v for vendetta movie ile ilgili görsel sonucu

‘Korku imparatorluğu’
Onu bir kobay olarak kullanan herkesten tek tek intikam alan V’nin adalet ve özgürlük mücadelesi başlamıştı. Deneylerin yapıldığı toplama kampında V ölmemişti belki ama onu öldürmeyen şey daha güçlü bir hale getirmişti. Bu üstün yeteneklerini halkın kurtuluşu için kullanacaktı. Nefret ve korku imparatorluğunu yıkmak için savaş veren V tetiği çekti ve halk isyanını başlattı.

v for vendetta natalie portman ile ilgili görsel sonucu

Umutları sönmedi.
Kazanmak zordu, imkansızdı hatta. Kötüler güçlüydü ne de olsa, hem filmlerde hem de gerçek hayatta. Fakat 5 numaralı odadaki adam yani V, başına gelenlere rağmen yılmadı. Umutları sönmedi. O bir devrimciydi. Taktığı maske, otoriteye karşı bir başkaldırı idi. Aynı zamanda da özgür bir dünya hayalinin simgesi. Çünkü o maskenin altında etten fazlası vardı. O maskenin altında bir fikir vardı ve fikirlere kurşun asla işlemezdi.

Ä°lgili resim

İyi seyirler…

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...