Sosyal medyayı ne kadar ‘doğru’ kullanıyoruz?

Share

Bugün 7.7 milyar olan dünya nüfusunun 4.4 milyarı, internet tabanlı teknolojileri günlük yaşamında rutin olarak kullanıyor. Bilgisayar veya akıllı telefonlarla, internet üzerinden özellikle sosyal medya aracılığıyla paylaşım yapmak artık sıradan aktiviteler olarak görülüyor. Ancak sosyal medyayı kullanırken etkili ve doğru kullanmak da önem arz ediyor.

Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Bilgi Teknolojileri ve Sosyal Medya Eğitimi Lisansüstü Program Koordinatörü olan Prof. Dr. Servet Bayram, ülkemizde de 82 milyonluk nüfusun 57 milyonu yani yaklaşık yüzde 70’i internet kullandığını; bu sayının büyük bir çoğunluğunu eğitim çağındaki genç nüfus oluşturduğunu belirtiyor.

Büyük Bir Bilgi Havuzu

Prof. Dr. Servet Bayram, sosyal medyanın olumsuz etkilerine işaret eden çok sayıda araştırmanın yapıldığını kaydederek, zaman-mekân kısıtlaması olmadan küresel boyutta bilgi ve belge paylaşımlarının yapılması, sanal kütüphane ve bilgi havuzu uygulamalarıyla binlerce materyale ulaşılabilmesinin önemine işaret etti.

Sosyal medyayı reddetmek yerine onu doğru ve etkili bir şekilde kullanmak gerektiğini söyleyen Psikolog Prof. Dr. Bayram, şu önerilerde bulunuyor:

Ä°lgili resim

  • Özel paylaşımlar yapılırken dikkatli olunmalı, mahremiyeti ortadan kaldıran paylaşımlar yapılmamalı.
  • Çocuklarla ilgili paylaşımlar, çocuğun yaşamını deşifre ediyor, “ayak izi” bırakıyor. Bu ayak izi gelecekte kötü niyetli insanlar tarafından kullanılabilir. Çocuklarla ilgili veriler paylaşılmamalı.
  • Yaptığın repost’lar bir suça dâhil olmana neden olabilir. Takip edilen kişilere ve yapılan repost’lara dikkat edilmeli.
  • Sosyal medyada insanlar, kendilerini olduklarından farklı gösteriyor , “var olmayan bir hayat” tablosu çiziyor. Mümkün olduğunca gerçeğe yakın paylaşımlar yapılmalı.
  • Acele edilip beğeni ve paylaşım yapılmamalı, veri yanlış olabilir. Mümkün olduğunca fazla kanaldan bu veriler doğrulatılıp ondan sonra paylaşılmalı.
  • Avrupa Parlamentosu’na 2010 yılında sunulan ve yüzlerce bilim insanının araştırmasını içeren raporda da belirtildiği gibi, sosyal medyada geçirilecek maksimum süreler şöyle olmalı:
  • 0-6 yaş arası: Hiç kullanmamalı.
  • 6-12 yaş arası: Ebeveyn kontrolünde günde yarım saat kullanabilir.
  • 12-18 yaş arası: Ebeveyn bilgisi dâhilinde günde 1,5 saat kullanabilir.
  • Yetişkinler: Günde 2 saatten fazla kullanmamalı.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...