2024 Formula 1 sezonunda takımların motor kullanımı 3 ile sınırlanıyor

Share

Yeni sezonda Formula 1 dünyası heyecanla beklenen bir değişiklikle karşı karşıya. 2024 yılında yapılacak olan 24 yarışlık sezon, sürücülerin kullanabileceği motor miktarını üçle sınırlayacak. Bu karar, FIA’nın güç üniteleri konusundaki katı sınırlamalara geri dönme kararı olarak değerlendiriliyor.

Her araç, 24 yarış boyunca sadece üç içten yanmalı motor, üç MGU-H, üç MGU-K ve üç turbo kullanabilecek. Eğer takımlar bu üniteleri aştıkları takdirde, sürücüler grid cezalarıyla karşılaşacak. Bu sınırlama, takımların ve üreticilerin mali açıdan daha sürdürülebilir bir konuma gelmelerini amaçlıyor.

Formula 1’de bu değişiklikle birlikte her bileşenin 20 antrenman seansı, 10 sıralama seansı, iki sprint ve sekiz Grand Prix tamamlaması gerekecek. FIA, bu kararın mali açıdan tasarruf sağlamakla birlikte sürdürülebilirliği artıracağını düşünüyor.

Ancak bu sınırlama beraberinde bazı dezavantajları da getiriyor. Takımlar, sezon boyunca güç ünitelerini maksimum kapasitede kullanamayacakları için performans kayıpları yaşayabilirler. Bu durum, sürücülerin yarışlardaki rekabetini etkileyebilir.

Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan iddialara göre, Mercedes ve Honda üç motor kullanımında diretirken, Ferrari’nin ise dört motor talep ettiği belirtilmişti. Ferrari’nin 2024 planının dört motor üzerine kurulu olabileceği ifade ediliyor. Yeni sezonda takımların bu sınırlamalara nasıl adapte olacakları, heyecanla beklenen gelişmeler arasında yer alıyor.

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...