Unutulmaz ‘Doğu Ekspresi’ yolculuğu

Share

Birkaç yıl öncesine kadar Doğu Ekspresi’nin popüler olacağı, biletlerinin haftalar öncesinden biteceği ve adının “like treni”ne çıkacağı söylenseydi gülüp geçerdik. Yıllar boyunca sessiz sedasız Ankara’dan Kars’a uzanan tren hattı, sosyal medya sayesinde öyle bir patlama yaşadı ki, ana haberlere bile konu oldu.

Ankara’da başlayıp Kars’ta son bulan ve yaklaşık 24 saat süren tren hikayesinde Doğu Ekspresi’yle ilgili deneyimlerimin yanı sıra, eğer bir tren yolculuğuna çıkacaksanız neleri yapmanız ya da neleri yapmamanız gerektiği konularına açıklık getireceğim. Tren bana çocukluğumu hatırlatıyor. Henüz ilkokul öğrencisi olduğum zamanlarda babamla beraber Haydarpaşa’dan trene biner, Ankara’ya Beşiktaş’ın maçlarına giderdik. Hayal meyal hatırlıyorum Ankaragücü ve Gençlerbirliği deplasmanlarını… Maçtan sonra da aynı şekilde trenle eve geri dönerdik. Hem tren hem de Beşiktaş sevgisi böyle aşılanmıştı anlayacağınız… Doğu Ekspresi’nin böylesine popüler olmasının sebebi elbette Instagram. Evet, sosyal medyada kar fotoğrafları, tren fotoğrafları iyi “like” alıyor ama 1-2 senedir yazılıp çizilen bu hattın popülaritesinin bu boyutlara geleceğini kimse tahmin edemezdi.

Vagon Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Doğu Ekspresi’nde yataklı vagon harici koltukta seyahat edebileceğiniz ve herhangi bir yatağı bulunmayan ve oturarak gideceğiniz “pulman” ile karşılıklı iki koltuğun bulunduğu, içinde lavabosu olmayan ve 4 kişinin konaklayabileceği örtülü kuşetli vagonlar da bulunuyor. 24 saatlik yolculukta kendinize ait odada seyahat etmek, ayaklarınızı uzatmak, uyumak ve müzik dinlemek isterseniz önerim; yataklı vagon.

Örtülü kuşetli için dört bilet almazsanız eğer yanınıza hiç tanımadığınız biri de denk gelebilir, haberiniz olsun. Yataklı vagonlardaki odalar iki kişilik. Koltuk halindeyken sırt kısmı biraz rahatsız ediyor, trene bindiğinizde yatağınızı siz de açabilirsiniz, görevliden yardım da isteyebilirsiniz. Odada ayrıca mini bir buzdolabı (fişi takılı olmayabiliyor, kontrol etmenizi tavsiye ederim), küçük bir dolap, aynalı lavabo ve bavulunuzu koyabileceğiniz bir alan bulunuyor. Odanın kapısı içeriden kilitleniyor, dışarıdan ise ancak görevliden anahtar isterseniz kilitleniyor. İki kişilik odada tek kişi kalırsanız 116 TL, çift kişi kalırsanız da kişi başı 96 TL ödüyorsunuz.

Trende Yemek Var mı?
Trende bir adet yemekli vagon var. Bisküvi, çay gibi atıştırmalıkların yanı sıra su, çay, et/ tavuk döner, Ankara tava gibi yemekler var ama çorbanın hazır olduğunu duyduktan sonra diğerlerini hiç denemediğimi de bir eleştiri olarak söylemek zorundayım. Trende alkol satışı yapılmıyor. Dilerseniz trene binmeden önce alabilir, odanızda içebilirsiniz. Trene Ankara’dan bineceklere önemli bir not; YHT için yeni yapılan alanda Migros Jet var. Alışverişinizi oradan rahatça yapabilirsiniz.

Yola Çıkarken Yanımıza Neler Almalıyız?
Bu konuya açıklık getirmeden önce en çok merak edilen bir başka konuyu aktarayım; temizlik. Trenin temiz olup olmadığı; odaların, yatakların ve tuvaletlerin temiz olup olmadığı çok merak ediliyor. Çarşaf, battaniye ve yastık kılıfları tertemiz. Birçok arkadaşım da yakın zamanda seyahat etti, şikayet edene rastlamadım. Yedek çarşaf ya da yastık kılıfı almanıza bence gerek yok ama titizlikte bir dünya markası iseniz alın tabii. Vagonda iki tuvalet var. Ortak kullanımı olduğundan sizden önce çıkanın orayı nasıl bıraktığı çok önemli. Ben seyahatim boyunca hiç sıkıntı yaşamadım.

Ufak bir not; eczanelerde klozet kapağını temizleyen ve kolay taşınan spreyler var, tavsiye ederim. Odada iki tane priz var, eğer yanınıza bilgisayarınızı ve fotoğraf makinenizi alıyorsanız çoğaltıcı almanızı tavsiye ederim. Su ısıtıcı, kahve ve çay sevenler için önemli bir ihtiyaç. Türk kahvesi yapmak için elektrikli basit bir makine de alabilirsiniz. Kompartımanda lavabo olduğundan ıslak mendile pek gerek yok. Sıvı savun ve havlu zaten var. Bluetooth hoparlör seyahatin en önemli eşyası… Doğu Ekspresi seferinde vagon bize ait olduğundan son ses müzik dinledik ama an itibariyle yan komşularımızdan uyarı gelince kısık ses dinlemek zorunda kaldık.

Odanın iç sıcaklığı ayarlanabiliyor ama genel haliyle bayağı sıcak. Şort, tişört ve terlikle odada takılabilirsiniz ama koridora çıktığınızda ya da tuvalete gittiğinizde üşürsünüz. Yiyeceğiniz içeceğiniz size kalmış artık. Abur cubur almayı unutmayın, fazla alıp da pişman olmayın! Odada ufak bir buzdolabı var, sandviç malzemeleri alıp orada tutabilirsiniz.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...