Yatak Odasındaki Üçüncü Şahıs: Teknoloji

Share

Siz de sosyal medyayı yatağınıza alanlardan mısınız? Sevgilinize sarılmak yerine telefonla öpüşüyorsanız her şey için çok geç olmadan teknoloji ile olan ilişkinizi gözden geçirin!

İlişkilere önce sinsice dahil olup sonra kendini fazlasıyla benimsettiren üçüncü şahsın farkında mısınız?

ec73bf26-istock-000070876945-cropped_0q20g90q20d800002m

Sevdiğiniz adamdan ya da kadından size çok daha yakın olan, her anınızı paylaşan, her sırrınızı bilen, devamlı dokunma ihtiyacı hissettiğiniz, renk renk, boy boy cazibe unsuru teknolojik tüm cihazlar ilişkilerde ‘üçüncü kişi’ yerine geçen yeni tehdit unsurları olarak bize çoktan savaş açtılar. Yatağa sizinle beraber giren teknolojik aletlerin fiziksel zararları bir yana dursun psikolojik tahribatları da bir o kadar ilişki sağlığını tehdit ediyor.

Teknolojik cihazların ilişkilerimiz üzerinde yaratabileceği etkiyi görmezden gelmek mümkün değil. Yatakta sarılıp vakit geçirmektense, uyanır uyanmaz telefona sarılıp kimin ne yaptığını ya da yapmakta olduğunu kontrol etmek, sonra da selfie paylaşarak güne başlamak sizce normal mi?

Sosyal medya kimliğinin cinsel kimliği devirip geçtiği bir çağdayız. Görünen o ki, sosyal medya kimliklerimiz bizi ele geçirdiği sürece sanal dünyada yaşamaya mahkumuz. Bu da her geçen gün dokunmaktan, sarılmaktan, öpüşmekten biraz daha uzaklaştığımız bir dünya yarattığımız anlamına geliyor. Kısacası yatağa ‘iki artı bir’ girdiğimiz sürece sıkışıp kaldığımız matriksten kurtulmamız mümkün değil!

Çünkü hayatı ‘canlı yayın’ olarak gösterme ve başkalarınınkini görme isteği bizi yaşamaktan ve andan koparıyor. İşte bu yüzden, günün sonunda yastığa başımızı koyduğumuzda, teknolojinin sadece bir araç olduğunu hatırlamalı ve amaç haline getirmekten uzak durmalıyız.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...