Dikkat sorunu

Share

Dikkat eksikliği günümüzün önemli sorunlarından biri. Özellikle çalışırken dikkat dağınıklığı yaşamak iş yaşamını da olumsuz etkiliyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, hayat düzeninde yapılacak birkaç basit değişiklikle bu sorunun aşılabileceğini söylüyor.

Asla aynı anda birkaç şey yapmayın.

Her zaman tek işe odaklanın ve tüm dikkatinizi ona verin.

Sevdiğiniz işi yapın.

Sevmiyorsanız yol yakınken değiştirin.

Ajanda ya da not defteri kullanın.

Gereksiz hiçbir şeyi hafızanızda tutmayın. Yarın yapacağınız tüm işleri deftere yazın. Yarın olduğunda öncelikli olan işleriniz bu maddelerdir.

İyi aydınlatılmış bir ortamda çalışın.

Sevdiğiniz şeyleri çevrenize yerleştirin. Eğer hafif bir müzik eşliğinde çalışmak sizi rahatlatıyor ise, öyle yapın.

Mola verin.

Çok yoğun bir iş sırasında “beyninizin durduğunu” düşünüyorsanız; kısa süre için ara verin. İyi bildiğiniz bir şiiri ya da şarkıyı yüksek sesle tekrarlayın ya da bulmaca çözün. Sonra, işiniz her ne ise ona geri dönün. Başaracaksınız.

Olumsuz insanları etrafınızdan uzaklaştırın.

Sizi olumlu yönde etkileyen, yaşama sevinci veren insanlarla görüşün.

Bir müzik aleti çalın ya da resim yapın.

Bedeni bir meşguliyetiniz olması iyidir. Bedeni meşguliyetler, zevkle yapılan bir hobinizin olması, farkındalığı artırır. Spor yapmak ya da balık tutmak da böyle meşguliyetler arasındadır.

Derin düşüncelere dalmayın.

Kafanızdaki korkuları uzaklaştırın. Çoğu, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Düşünmeyin sadece “yapın.”

Alkolü azaltın.

Alkol gibi zihinsel baskılayıcılar kısa süre için işe yarar görünür. Odaklanmayı artırabilir bile ama uzun vadede kesinlikle yarardan çok zarar getirir. Uzak durun!

Dengeli ve düzenli beslenin.

Tüm paketlenmiş ve özellikle şeker ilave edilmiş tatlı gıdalardan uzak durun. Enerji içecekleri kesinlikle yasak. Şekerli gıdaların gelişim halindeki beyinleri olumsuz etkilediği ve dikkat eksikliği hiperaktivite sendromuna zemin hazırladığı ispatlandı.

office people eat ile ilgili görsel sonucu

Düzenli egzersiz yapın.

Egzersiz yaşamınızın bir parçası olmalı. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek, yüzmek… Yapılan araştırmalar, okula bisikletle gidip gelen çocuklarda dikkat eksikliğine pek rastlanmadığını gösteriyor.

İyi uyuyun.

Uyku eksikliğinin mutlaka bir bedeli olur ve faiz oranı yüksektir!

Csmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...