Serinletici Sinema Kulübü: The Secret of Kells

Share

Hayatımızda her zaman için kitapların bambaşka bir yeri vardı. Kaybolduğumuzda yol gösterdiler, sabrımız tükendiğinde zaman verdiler, onları unuttuğumuzda sessizce beklediler; bir gün döneceğimizden emin bir şekilde…

Biz de dönüp dolaşıp kendimizi kitap sayfalarının arasında bulduk. Kimi zaman hayat kimi zaman da hikayelerin içinde kaybolduk. Serinletici Sinema Kulübü‘nde bu kez içinde kaybolacağınız bir hikaye yer alıyor.

Haftanın filmi The Secret of Kells, sizi kitapların büyüleyici dünyasına davet ediyor…

Her şey ‘iyiydi’.
Brendan, amcasının başrahip olarak yönettiği şehirde iyi bir hayat sürüyordu. Ama ne yazık ki iyi bir hayat, mutlu bir hayat demek değildi. Hayatından ve yaşadığı manastırdan şikayet etmeye hakkı yoktu; şehrin etrafına çevrilen sağlam surlar, onları hayatta tutacaktı. O yüzden de bütün halk kendini bu duvarları inşa etmeye adamıştı. Brendan hariç. Bu küçük çocuk ‘güvenli’ kelimesinin yerine ‘macera’yı tercih ederdi.

Zor zamanlardı…
Vikingler altın bulmak için her tarafı işgal ediyorlar, bu acımasız ordunun karşısında duran herkesi yok ediyorlardı. Gözlerini para ve güç bürümüştü. Adım attıkları yerde umut tükeniyordu. İnsanlar, bu istilanın bir gün kendilerini de bulacağı endişesiyle korku içinde yaşıyorlardı. Hayatta kalanlar tek yolu Vikingler’den kaçmakta buluyorlardı. Tıpkı kitap süsleme ustası Ionalı Aidan gibi…

‘Bilge Aidan’
Bilge Aidan, Kells şehrine sığındığında yanında bir kitap getirmişti. Bu kitap ile ilgili pek çok efsane duyulmuştu. ‘Karanlıkları aydınlığa çeviren’ bir kitabın yazıldığı kulaktan kulağa dolaşıyordu. Küçük Brendan da bu olağanüstü kitap hakkında söylenenleri işitmişti. Dolayısıyla Bilge Aidan şehre geldiğinden beri yerinde duramıyordu. Yaşlı adamın, Brendan’dan yardım istemesi, küçük çocuğun hayatını değiştirecekti.

Macera bir tercih meselesi.
Yaşlı Aidan, kitabı tamamlayabilmek için mürekkep bulmalıydı. Ama ne yaşı ne de sağlığı bunun için elverişli değildi. Sürekli etrafında dolanan meraklı Brendan’dan yardım istedi. Mürekkep için gerekli tohumları bulması konusunda bu küçük çocuğa güvenmekten başka çaresi yoktu. Başrahip şehri güvende tutmak için etrafa duvar ördürürken, ormana kimseyi gönderip tehlikeye atmayı göze almazdı. Başrahibin aksine Bilge Aidan kurtuluşu taş duvarlarda değil kitaplarda arıyordu.

‘İmtihan’
Yaşlı adamın ricasını kabul eden Brendan için macera başlamış oldu. Büyülü orman Brendan’ın imtihanıydı. Korkularıyla yüzleşmesi, canavarlara karşı gelmesi ve verdiği sözleri tutması gerekiyordu. Çünkü ancak o zaman kitap tamamlanabilir ve gelecek nesillere aktarılabilirdi.

Aydınlık…
Macera, cesaret, sihir ve tehlike her an yanlarındaydı. Ama yılmadan karanlığı aydınlığa çevirmeye çalıştılar. Brendan’ın öncülüğünde kitabı elden ele taşıdılar. Silah değil kitap kuşandılar. Çünkü bilgelikti, cehalet ve savaşları yok edecek olan…

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...