Beş adımda yaza hazırlanın!

Share

Havalar iyice ısındı ve yaza sayılı günler kaldı. Mağazalar, manav tezgahları, rengarenk ağaçlar ve sokaklar yaza hazır, peki ya bedenin?

Geçen yazdan beri hayalini kurduğun o vücuda kavuşmak imkansız değil, yapman gereken tek şey bakış açını değiştirmek ve karar vermek… Geçici çözümlerle her sene aynı stresi yaşamak yerine bu defa küçük birkaç adımla kalıcı bir çözüm zamanı. İşte yaza istediğin gibi girmeni sağlayacak 5 etkili yöntem:

1- Değişime açık ol

Alışkanlıkları değiştirmenin zor olduğunu biliyorum ama istedikten sonra imkansız değil. Her gün küçük bir şeyi değiştirsen bile belirli bir sürenin sonunda birçok şeyin çok daha iyiye gittiğini fark edeceksin. Kötü alışkanlıklarını tamamen kesmeye çalışmak yerine ılımlı düzeyde azaltarak işe başlayabilirsin, böylece birden mahrumiyet duygusuyla karşılaşmazsın. Sevdiğin ama sağlıksız olduğunu bildiğin ve her yediğinde sana kendini kötü hissettiren besinlerin ilk aşamada miktarını azaltmayı dene, sonra onun yerine sende aynı duyguyu uyandıracak farklı ve sağlıklı alternatifler bulmayı hedefleyebilirsin.

2- Kahvaltıyı unutma

Eğer kahvaltı yapmamak için her gün birbirinden farklı mazeretlere sığınıyorsan, kahvaltıyı hayatının bir parçası haline getirmeni sağlayacak sebebimi dinlemelisin; güne kahvaltıyla başlamak kilo vermene ve yaza daha formda girmene yardımcı olacak.

Araştırmalar güne kahvaltıyla başlayanların daha formda olduğunu söylüyor. 2003 yılında yapılan bir araştırma, kahvaltıyı atlayanların BKİ’nin (beden kitle indeksi), kahvaltı edenlerden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bir başka çalışma da kahvaltıyı atlayanların gün içinde daha fazla yemek yediklerini gösteriyor. Araştırmalara göre kahvaltı yapmayanların gece yemek yeme alışkanlığı çok daha yüksek.

3- Uyku düzenine sadık kal

Araştırmalar günde 7 saatten az uyuyanların beden kitle indekslerinin 7 saatten fazla uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu söylüyor. Ayrıca geç saatte uyumak daha kalitesiz beslenmeye ve obeziteye yol açabiliyor. Yapılan diğer araştırmalar da bunu destekliyor. 2013 yılında yapılan bir araştırmada geç saatte uyumanın ve kronik uykusuzluğun gece besin tüketimini artırarak kilo alımını tetikleyebileceğini söylüyor. Kısacası her gün 6-8 saat uyumaya özen göster.

4- İçtiğin kalorileri gözden geçir

Evet doğru duydun, gün içinde sadece yediğin değil içtiğin kaloriler de kilo vermene engel olabilir. Sıvı kaloriler mideyi yemeklere göre daha kısa sürede terk ediyor ve kısa süre sonra tekrar yeme isteği oluşturuyor. Bazen çok masum çay ve kahvenin kalorisi bile krema ve şeker eklenince birden 500 kaloriye kadar çıkabiliyor. Geriye dönüp gün içinde içtiklerini gözden geçirmende fayda var. Elbette yeterli sıvı tüketimi de çok önemli. Gün içinde en az 2-2,5 litre su içmeye özen göster, çünkü açlık ve susuzluk kavramları birbirine karışabiliyor ve sadece susamışken bile kendini bir şeyler yerken bulabiliyorsun.

5- Egzersizin tam sırası!

Havalar ısındı, spor salonları hatta parklar, bahçeler bile hızla kilo vermek isteyenlerle doldu taştı. Ben bu döneme her ne kadar doğru olmadığını defalarca söylesem de ‘zayıflama mevsimi’ diyorum.

Birden diyet ve egzersize yöneliş ve yaza hazırlık evresi ve her sene aynı telaş… Evet egzersizin tam sırası ama hedef sadece yaza hazırlık için egzersiz yapmak olursa, önümüzdeki sene gene aynı stresi yaşamak kaçınılmaz olur. Bunun için amaç bir yaşam şekli haline getirebileceğin egzersiz çeşidini bulmak ve kendine gerçekçi hedefler koymak olmalı.

Uplifers

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...